Tillbaka

Hallå där, Peter Lilliehöök!

2018-06-11
av Kalle Laxgård
Peter Lilliehöök.
Foto: Pressbild/Talarforum

Entreprenör som startade en insamling till förmån för det anrika antikvariatet Rönnells – som nu är uppe i 130 000 kronor.

Kommentar?                      

– Målet var satt till 100 000 och jag tänkte: ”Det får vi aldrig ihop”. Men det bara löper på, jättekul.

Hur länge ska insamlingen ligga uppe?

– Ja du, ingen aning. Jag vill bara att de ska få in så mycket pengar som möjligt. Det här är en injektion för att de ska kunna vända skutan men, som de sa i er tidning, på sikt krävs det nog något slags mecenatverksamhet för att en sån här bokhandel ska överleva i den tid vi lever i.

Varför satte du upp den?

– Jag läste i Mitti att Rönnells höll på att gå omkull och tänkte: ”Det vill jag inte!”. Jag är road av litteratur och Rönnells är en institution. Det finns många unga människor, och äldre för den delen, som borde få chansen att besöka en bokhandel och dofta på banden. Det är jättebra att köpa böcker på nätet men på Rönnells finns människor som är jättekunniga och har hållit på med litteratur i hela sitt liv. Det är viktigt. Jag vill inte se något Espresso House flytta in där.

Har du hört av Rönnells?

– Jajaja. Dom är ju jätteglada. Jag har inte startat en insamling på Facebook förut men det gick ju ganska bra. Jag kanske ska fortsätta med det?

Vill du själv bli deras mecenat?

– Jag är gärna den som är med och samlar ihop kontakter för att hitta någon modern Ernest Thiel. Det finns sådana, jag vet några. Det behöver vara kapitalstarka personer som brinner för litteratur och allmänbildning, inte bara några som skänker pengar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.