Tillbaka

Halmstads bokhandel stänger

2019-02-11
av Kalle Laxgård
Hans Carlsson.
Foto: Ylva Sundgren

Halmstads bokhandel har begärt om att få gå i konkurs.

– Det känns förjävligt, säger ägaren Hans Carlsson.

Konkursen inleddes i torsdags.

– Vi står just nu och ska öppna dörren för konkursförvaltaren, säger Hans Carlsson när SvB ringer butiken.

Tillsammans ska de rita upp fortsättningen för förfarandet under förmiddagen. Innan det är gjort vill Hans Carlsson inte uttala sig om konkursen.

– Det är konkursförvaltaren som bestämmer hur det ska gå till.

Halmstads bokhandel har legat på samma plats i staden i 57 år. De senaste åren har försäljningen varit på ett sluttande plan. I fjol omsatte butiken 6,8 miljoner kronor och visade en nätt förlust på 26 000.

Beslutet om konkurs var Hallands Posten först att berätta om. Det är fattat på egen begäran.

– Vi har insett att detta året skulle sluta på minus, därför kan vi inte fortsätta verksamheten. Samtidigt hade vi i december inga fakturor som var förfallna, säger Hans Carlsson.

Ett problem har varit hyran, som står för 10-11 procent av omsättningen.

– Ska man vara bokhandlare i dag kan man inte segla med priser som ligger skyhögt över marknadspriset. Då kan man inte komma upp i de marginaler man behöver.

Hans Carlsson har länge varit en av de tydligaste kritikerna till näthandeln. Han refererar även till e-handelns utbredning och de rapporter som Svensk Handel publicerat om det digitala skiftet.

– Fast även jag har insett att man inte kan stoppa tidens utveckling. Nu har jag fått bevis på att människorna anpassar sig till den nya tiden. Och då står vi här och är lite ledsna i dag, säger Hans Carlsson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.