Tillbaka

Han ska leda Nextory ut i världen

2018-12-04
av Kalle Laxgård
Magnus Nytell. I dag rättighetsdirektör på Bonnierförlagen, i mars global utvecklingschef på Nextory.
Foto: Pressbild

Efter 27 år på Bonniers lämnar Magnus Nytell förlagsgruppen. Nästa år tillträder han som chef för streamingtjänsten Nextorys globala satsning.

– Jag har kraften och orken och vill vara med och kämpa och lyckas. För mig personligen är det här en kick, säger Magnus Nytell till SvB.

Den 1 mars nästa år tillträder han på den nyinstiftade tjänsten Head of global expansion på Nextory.

– Jag har känt Shadi (Bitar, vd Nextory) i tio års tid och haft stor respekt för hans värderingar. Jag är impad av hur han som självständig aktör alltid lyckas få saker att snurra. När han presenterade detta kändes det helt rätt – även om det såklart är en risk att gå från trygga Bonniers.

Magnus Nytell var 28 år när han började på Bonniers. I dag är han 55.

Under de 27 åren däremellan har han haft en rad chefstjänster: från första uppdraget som marknadschef för Bonniers bokklubbar via bland annat vd för Forum, Bonnier Carlsen, Månpocket och Bonnier Audio.

Numer tituleras han rättighetsdirektör.

– Jag är nog den förste så här högt uppsatte som slutar frivilligt på Bonnierförlagen efter att ha varit här så länge. Vi pratade om det, jag och Rudels (Håkan, vd). Ingen visste vilka rutiner vi har för sånt här – det har ju aldrig hänt förut.

Magnus Nytell betonar att han ”trivs fruktansvärt bra” på Bonniers.

– Allt är toppen. Men för mig handlar det om att satsa på mig själv i en relativt liten, relativt nystartad startup. Och att till största delen lämna bokbranschen. Det är nog inte en utmaning jag skulle kunna få uppleva på Bonniers nu, säger han.

I dag finns Nextory i Sverige och Finland. Tyskland väntar nästa år. Magnus Nytells primära ansvar blir att bygga upp Nextorys globala verksamhet genom att identifiera intressanta marknader och att etablera företaget där.

– Vi är mycket glada att Magnus valt att bli en del av Nextory, säger Shadi Bitar, vd för Nextory, i ett pressmeddelande. Hans gedigna erfarenhet kommer bli otroligt värdefull i arbetet mot vidare expansion och fortsatt tillväxt.

Själv säger sig Magnus Nytell ännu inte ha insyn i Nextorys befintliga planer. Men streamingmarknaden är knappast helt ny för honom.

– De riktigt stora möjligheterna i sådana här verksamheter finns när du kan skala upp och vara i flera länder. Jag var med att ta fram Bookbeat för Bonniers räkning och vet hur det ser ut. Det är inte lätt att få snurr på det i Sverige. Men såväl Storytel, Bookbeat som Nextory har gjort det väldigt bra, säger Magnus Nytell.

Som svar på frågan vad han mest ser fram emot radar Magnus Nytell upp exempel. Hur det är att arbeta på ett mindre företag. Hur det är att jobba på en arbetsplats där medarbetarna har andra bakgrunder än den på Sveavägen. Hur man sätter upp verksamheter i andra länder…

– Och att förstå vilka tidsperspektiv man jobbar med i den här typen av techföretag. Hur man kan skala upp verksamheten och få den stor globalt. Bonniers har en långsiktighet i allt man gör och kan tänka 100 år framåt, vilket är något jag högaktar. Men så lär det inte fungera här. Här sitter investerare och ägare som vill ha en avkastning tillbaka. Det där är jag jättenyfiken på hur det funkar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.