Tillbaka

Han tilldelas Ingvar Lundbergpriset

2021-04-27
av Carina Jönsson
Ulf Nilsson.
Foto: Mattias Mattisson

Forskaren och författaren Per Nilsson får Ingvar Lundbergpriset 2021 ”för sitt mångåriga och engagerade arbete med att inspirera unga till litteraturen och läsglädjen”. Prissumman är på 100 000 kronor.

Natur & Kultur delar årligen ut priset till en person som har gjort ”avgörande insatser för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning, utvecklat metoder för att undervisa barn i läsning eller som på annat sätt stimulerat barns läsande.” Detta till minne av Ingvar Lundberg, professor i psykologi och forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi.
Per Nilsson debuterade 1986 med Mellan vakna och somna och har sedan dess gett ut böcker som Korpens Sång och Som hund som katt.
– Priset gör mig innerligt glad och stolt. Fastän jag besökt skolklasser i över trettio år gläds jag fortfarande över mötena och samtalen med barn och unga. Och jag har saknat de samtalen under det dryga år som gått, när endast digitala klassbesök varit möjliga. Författarbesöken gör mig också ofta påmind om att barn- och ungdomslitteraturen är viktig, kanske viktigare än någonsin, säger Per Nilsson i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.