Tillbaka

Här hyllar branschen Dorotea Bromberg

2019-03-14
av Per PeKå Englund
Dorotea Bromberg hyllades av ambassadören, Torbjörn Sohlström, och Sveriges kulturråd i London, Pia Lundberg.

LONDON. Dorotea Brombergs utmärkelse London Book Fair Lifetime Achievement Award firades på svenska ambassadens residens.

– Jag är otroligt tacksam för priset. Det betyder jättemycket för mig, säger hon.

På onsdagskvällen bjöd ambassadören Torbjörn Sohlström in branschprofiler från Storbritannien och Sverige för att hedra Dorotea Brombergs förläggargärning på residenset på 27 Portland Place.

– Det är ju första gången London Book Fair Lifetime Achievement Award tillfaller någon i Norden. Och att det då blir en svensk är fantastiskt, säger Torbjörn Sohlström.

Hedersgästen själv gjorde en kortare visit.

– Det bestämdes sent och jag hade redan så många möten inplanerade runt mässan, att det fick bli så här, säger Dorotea Bromberg.

I vimlet syntes förlagschefer som exempelvis Pelle Andersson (Ordfront), Kristoffer Lind (Lind & co) och Jesper Monthán (Albert Bonniers Förlag), litterära agenter som Lena Stjernström (Grand Agency) och förläggare som Kerstin Almegård (Bonnier Fakta). Och många, många fler.

Flera översättare fanns också på plats. Däribland Deborah Bragan-Turner som översatt Sara Stridsbergs Man Booker-nominerade The Faculty of Dreams från svenska till engelska.

– Deborah ansvarar också för texterna i vårt litterära magasin New Swedish Books, säger Susanne Bergström Larsson som är chef på Swedish Literature Exchange och har en förhoppning om att branschminglet på Svenska Ambassadens residens ska bli årligen återkommande under London Book Fair.

– Tanken med den här kvällen är ju att få ett möte mellan våra länder och föra samman människor i branschen, säger ambassadör Torbjörn Sohlström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.