Tillbaka

Heikensten: Fortsätt med externa ledamöter

2019-10-07
av TT/Litteratur
Foto: Henrik Montgomery/ TT

Nobelstiftelsens vd tycker att Svenska Akademien även efter nästa år bör använda sig av externa ledamöter när det kommer till valet av Nobelpristagare i litteratur, skriver DN.

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till tidningen.

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga – litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen.

Beslutet att använda sig av externa sakkunniga har kritiserats då vissa menar att risken för läckor om framtida pristagare i litteratur blir större, särkilt eftersom de externa ledamöterna enligt nuvarande regelverk endast sitter i två år.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att han är medveten om riskerna.

– Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt, sade Olsson till TT tidigare i år.

På torsdag tillkännages två Nobelpristagare i litteratur, en för 2018 och en för 2019, eftersom fjolårets pris ställdes in efter skandalerna i Svenska Akademien.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.