Tillbaka

Henrik Lindvall går till Bokfabriken

2020-01-20
av Kalle Laxgård
Henrik Lindvall.
Foto: Linda Alfvegren

Storytels globala rättighetsansvarige blir ny förläggare på Bokfabriken.

Därmed blir Henrik Lindvall den förste som förlaget tillsätter på sitt nya Stockholmskontor.

– Vår ambition med det här har varit att öppna för branschnätverket i Stockholm. Med den etablering Henrik har i stan kan vi bygga vidare på fabriken och ta nästa steg, säger Lasse Brahme, vd för Bokfabriken.

I oktober kunde SvB berätta att det Malmöbaserade förlaget bestämt sig för att starta en redaktion i Stockholm.

Nu är det klart att det blir Henrik Lindvall, i dag ansvarig för globala rättigheter på Storytel, tidigare bland annat förläggare på Norstedts och vd för agenturen Partner in stories, som ska leda den satsningen.

– Henrik Lindvall har varit ett namn som dykt upp på många ställen som effektiv, driven duktig förläggare, och det kändes helt rätt när vi sågs. Sen hade han bra ”perks”, som ”mannen bakom Fifty shades of grey”, säger Lasse Brahme.

I det nya uppdraget finns att bygga en lista på 10–15 titlar per år.

Henrik Lindvall säger att han ser fram emot att komma tillbaka till förläggarrollen:

– Det blir samma linje som de (Bokfabriken reds anm.) varit inne på, kommersiell underhållningslitteratur. Med de har också öppnat en möjlighet för mig att göra enstaka andra titlar, kanske sakprosa om vi hittar någon intressant.

Han tillträder sin nya post i mitten av februari.

Bokfabriken har vuxit kraftigt de senaste åren och omsatte 2018 knappt 29 miljoner kronor och gjorde 7,2 miljoner kronor i vinst. Den utvecklingen fortsatte 2019, enligt Lasse Brahme. Med det nya kontoret vill Bokfabriken ta steg.

– Vi vill såklart komma närmare toppnamnen och bygga vidare på en positiv trend. Vi har vuxit och hela tiden fått större författare men det finns helt klart författare i Stockholm som ser positivt på att de kan träffa oss där och få jobba med en känd förläggare, säger han.

Fler rekryteringar kommer att bli aktuella framöver.

– Vi tänker att han ska bygga ett team runt sig. Hur många det blir får vi se, men initialt kanske en redaktör och någon till. Så han inte sitter själv, han är en social person, säger Lasse Brahme.

Strategin har varit att först hitta medarbetare, därefter lokal.

– Jag kommer sitta på ett kontorshotell på Sveavägen till att börja med, det känns jättebra där. Sedan tar vi det i lugn och ro och försöker hitta något som passar, säger Henrik Lindvall.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.