Tillbaka

Högläsningstips för semestern: Ha roligt!

2019-07-04
av TT/Litteratur
Foto: Claudio Bresciani/TT

Högläsningen för barn ökar generellt i Sverige. Men under semestrar och helger tar många föräldrar ledigt även från läsningen. Här är några tips för att öka läslusten.

Föräldrar läser mindre för sina barn under semestrar och helger än på vardagar. Det visar en undersökning från stiftelsen LegiLexi som har tittat på föräldrars högläsningsvanor. Generellt är högläsningen dock på uppåtgående. Hälften av alla föräldrar med barn i åldern 0–9 år uppgav att de dagligen läser för sina barn. I en undersökning från 2012 var det bara en tredjedel som uppgav att de varje dag läste högt.

"Det ska handla om lust"

Lillemor Torstensson vid Svenska barnboksinstitutet påpekar att högläsning ska handla om lust, både för läsare och för lyssnare.

Det är viktigt att du som högläsare är intresserad av det du läser, då blir du en bättre läsare. Ibland tycker jag att det estetiska kan gå före det pedagogiska. Ha roligt! säger hon.

Många föräldrar läser för att barnen ska komma till ro och somna, men Lillemor Torstensson påminner om att det finns andra tillfällen.

Det är inte fel att läsa på kvällstid, men högläsning kan också vara något man gör när man är pigg och vaken, det kräver ju något av lyssnaren också. Man kan även använda högläsningen som en stund att vara tillsammans och skapa ett band mellan den som läser och den som lyssnar, säger hon.

Boktips från experterna

Personalen på bibliotek och bokhandlar har ofta bra tips på högläsningsböcker. Mia Juhlin från Göteborgsbutiken Bokskåpet nämner Anders Holmers ”Inget händer!” som ett alternativ som passar de yngsta barnen.

Den är rolig, klurig, vacker, finurlig och fantasifull. Vi får komma in i en värld där det till synes inte händer någonting… men egentligen händer det hur mycket som helst, säger hon.

Johanna von Horn, bokhandlare på Bokslukaren i Stockholm, tipsar om ”Det fina med Kerstin” av Helena Hedlund med illustrationer av Katarina Strömgård. Boken passar barn i åldern 7–9 år.

När en liten sak man råkade göra kan växa och bli alldeles för stor och jobbig. Finstämd berättelse om Kerstin och nya kompisen Gunnar som båda samlar på guldiga saker, säger hon.

"Planen är att överlista Döden"

Lisa Bjärbo är journalist, författare och en av skaparna till barnbokspodden "Bladen brinner". Hon lyfter fram "Det tunna svärdet" av Frida Nilsson med bilder av Alexander Jansson – en bok för barn som har hunnit fylla nio år.

När Sasjas mamma dör bestämmer han sig för att följa efter henne till Dödens rike. Planen är att överlista Döden, och ta tillbaka mamma. Det här är en saga och ett äventyr i Astrid Lindgren-anda, och den är spännande, rolig, rörande och fantastisk att läsa högt, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.