Tillbaka

Hon får årets Ingvar Lundbergpris

2019-03-13
av Emma Olsson
Ulrika Wolff forskar kring läs- och skrivutveckling.
Foto: Frida Winter

Årets Ingvar Lundbergpris går till professor Ulrika Wolff, som forskar om barns läs- och skrivsvårigheter.

Natur & Kultur har valt Ulrika Wolff, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet, till mottagare av årets pris. Hennes arbete rör läs- och skrivutveckling för barn med dyslexi.
– Natur & Kultur delar ut Ingvar Lundbergpriset för att ta ett humanistiskt samhällsansvar. Ulrika Wolffs mångsidiga forskning (…) är lika vetenskapligt välgrundad som den är praktiskt relevant, säger Ann-Charlotte Smedler, ordförande i juryn till Ingvar Lundbergpriset och styrelseledamot i stiftelsen Natur & Kultur.

I motiveringen står bland annat att hon ”utifrån en bred förståelse av läsningens alla delar, skarpsynt och uthålligt, undersöker vilka metoder som bäst gynnar elever läs- och skrivutveckling. Hon har i sin forskning utvecklat diagnostiska verktyg och prövat effekten av olika pedagogiska insatser.”

Priset, på 100 000 kronor, delas ut varje år sedan 2014 till minne av Ingvar Lundberg, professor i psykologi och expert på läs- och skrivutveckling.

Priset delas ut vid Natur & Kulturs läs- och skrivkonferens 29 mars i Stockholm.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.