Tillbaka

Hon var Astrid Lindgrens hemliga agent

2019-11-12
av Kristian Lönner
Kerstin Kvint tillsammans med Astrid Lindgren.
Foto: Lennart Frick

I 50 år arbetade Kerstin Kvint tillsammans med Astrid Lindgren, först på Rabén & Sjögren och senare privat. I en ny bok avslöjar hon att hon också var Astrid Lindgrens hemliga agent.

Kerstin Kvint hade en färsk examen från realskolan när hon 1952, 15 år gammal, klev in på Rabén & Sjögrens förlag första gången. Snart avancerade hon till chefssekreterare och kom att arbeta nära förlagschefen Hans Rabén och förlagets barnboksredaktör – Astrid Lindgren.

– Det var en idyllisk plats att jobba på där alla var snälla och vänliga mot varandra. I motsats till hur det var på Bonniers. Där var folk olyckliga och pratade illa om varandra bakom ryggen, säger Kerstin Kvint på telefon från hemmet i Bromma.

Till Bonniers värvades hon 1959, men efter sex veckors vantrivsel lockade Astrid och Hans tillbaka henne till Rabén & Sjögren. Inte ens när hon fick barn och flyttade till Lesjöfors i Värmland för att bli hemmafru tillät förlaget henne att sluta.

– Då var jag nästan lite sur på dem för jag tyckte de var så väldigt enträgna. De reste till Lesjöfors för att övertyga mig om att det skulle vara så tråkigt där att jag minsann behövde jobba också.

I den lilla bruksorten fortsatte Kerstin Kvint att jobba med utlandsförsäljningar av Rabén & Sjögrens böcker. Och varför Hans Rabén vägrade släppa henne från förlaget kan man förstå när man hör antalet kontrakt som skrevs med utländska förlag.

– Bara under 1963 skrev jag på 164 kontrakt. Och då jobbade jag halvtid. Mina förlagskollegor som jag berättar detta för häpnar ju. Jag satt där uppe i skogen och skickade ut böcker. Det var enkelt för jag hade postkontor i samma hus.

Viktiga inkomster för förlaget men Kerstin Kvint gjorde sig ingen förmögenhet.

– Jag var ju anställd på halvtid så för mig var det inte särskilt mycket pengar.

Vad som dock inte var känt för någon var att Astrid samtidigt värvat henne som sin privata litterära agent för att sköta försäljningen av hennes textböcker till utlandet. Astrid ägde själv utlandsrättigheterna till bland annat Ronja Rövardotter, Madicken, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket.

– Hon hade gräsligt mycket att göra så hon sade att ”du kan väl hjälpa mig lite oss emellan”. I början kunde det vara att puffa lite extra för en bok när jag var i Frankfurt eller som när hennes finska förlag först inte ville ge ut Emil-böckerna. När de fick en ny redaktör lyckades jag övertala honom och det blev succé. Då fick jag provision för försäljningarna.

Hade det varit känsligt om det kom ut?

– Ja, jättekänsligt. Jag hade kanske fått sparken till och med. Det fanns ju de på förlaget som hade avskytt att höra talas om det där.

Det speciella upplägget fortsatte i tjugo år och har förblivit en hemlighet fram till nu då Kerstin Kvint publicerar uppgifterna i boken Astrid och jag – 50 års arbetsliv 1952 – 2002 på förlaget Astrid Lindgren text.

När Kerstin Kvint 1983 lämnade Rabén & Sjögren för att starta egen agentur blev hon officiellt Astrid Lindgrens litterära agent. Deras samarbete fortsatte ända till Astrid Lindgrens bortgång i januari 2002.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.