Tillbaka

I Kabusa är fältet fritt för böcker som håller

2002-08-30
av Christina Kerpner
Bokförläggaren Kerstin Aronsson startar på nytt. Full av idéer om hur en bokutgivning ska se ut drar hon nu i gång ett nytt förlag på Österlen i Skåne. Hon tvekar till exempel inte att ta till det nygamla greppet att ge ut osprättade böcker.

Ett tag såg det ut som om Kerstin Aronsson var färdig med förläggandet. I februari 2001 lämnade hon Anamma som hon startat och byggt upp under tio år tillsammans med Annika R Persson. Året dessförinnan hade de sålt Anamma till Alfabeta för att få in pengar till förlaget så att det kunde växa. Så var tanken, men Kerstin Aronsson upptäckte att hon inte kunde fortsätta att arbeta för Anamma. – Det är svårt att vara kvar och arbeta med någonting som man själv har drivit upp när det förändras. – Men det var en hård separation. Länge funderade hon på vad hon skulle ägna sitt liv åt. Till slut kom den före detta juristen fram till att det trots allt var bokförläggandet som lockade mest. Så nu är Kerstin Aronsson inne på sitt andra förlag: Kabusa Böcker. Namnet är lånat från en plats vid havet helt nära där hon nu bor, en mil öster om Ystad. – Kabusa är världens vackraste plats, men det är också ett skjutfält så det finns en viss kraft i namnet, säger Kerstin Aronsson, uppenbart nöjd med den dubbla innebörden. För det är med kraft och en bestämd syn på böcker som hon tar itu med sin nya uppgift. Böcker är i dag alldeles för ofta av dålig kvalitet, anser hon. Och då är det inte innehållet vi pratar om, utan material och tillverkning. Limbundna böcker tryckta på trähaltigt papper får garanterat inte någon lång livslängd. – Det är så tragiskt med böcker som äter upp sig själva. Men om man på allvar tror att man ska kunna bygga upp en svensk litteraturtradition även framåt, och skapa nya klassiker, så måste ju böckerna finnas kvar och kunna läsas. Nej, beständigt papper och trådbundet ska det vara. Och för den delen gärna osprättat. Det sista är ett försök från Kerstin Aronssons sida, för att se om läsarna är beredda att plocka fram sprättknivarna igen. När hon i dagarna ger ut förlagets första bok – Mandarins resa av Margareta Lindholm – kommer den nämligen på 1940-talsmanér i två varianter: dels inbunden och dyrare, dels häftad, osprättad och billigare. – Det här blir min variant på pocket. I stället för att ge ut boken inbunden nu, och i pocket i mars. Jag vill försöka bryta centrifughastigheten som finns i bokbranschen. Kerstin Aronsson tänker sikta in sig på nordiska författare, och ge ut böcker både för barn och vuxna. Under nästa år har hon tio titlar inplanerade. – Jag ska upp till 20 titlar per år, men där ska jag ligga kvar. I utgivningen kommer man också att finna böcker om hästar, hundar och katter – ett av Kerstin Aronssons stora intressen. Sin arbetsdag delar hon med förlagshunden Tamara, en tio månader gammal rysk vinthund. Vad gör en förlagshund? – Hon äter upp våra böcker eftersom hon fortfarande är valp. Men annars fungerar hon som maskot och är med mig överallt och representerar

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.