Tillbaka

Ica backar i sitt reautspel

2010-02-22
av Lasse Winkler
Den omfattande kritiken från konkurrenter och förlag har fått Ica att delvis backa från sin reastart på onsdag klockan 20 00, kvällen innan bokrean startar.

Ica håller kvar sitt upplägg med att bjuda in särskilt utvalda kunder, ca 40-50 000 personer enligt ICA:s egna uppgifter, på kvällen från 20.00 till alla Ica Maxi-butiker stänger antingen 21.00 eller 22.00.

I likhet med tidigare erbjudande får kunderna plocka och betala sina böcker på kvällen – men de får inte ta med sig dem, utan hämta dem först dagen därpå då rean officiellt startar.

Sara Hjelm, pressekreterare på Ica:
– Det är samma princip som nätbokhandeln arbetar efter, kan man säga.
Varför gör ni så här?
– Vi har lyssnat till branschen och tagit till oss de reaktioner som varit.

Betyder det här att ”vanliga” kunder, som är i butiken för att handla mat, också kan köpa men inte bära hem böckerna?
– Nej, det är inte tanken. Det här ska vara en separat aktivitet.
Är ni förvånade över kritiken som kommit?
– Det är klart vi inte tänkt oss de här reaktionerna. Då hade vi inte gjort så här.

Det var inte bara konkurrenter bland återförsäljare som reagerat. Även förlag har hört av sig till Ica. Bernt Meissner på Bonnierförlagen fick beskedet att Ica gör en justering i sitt upplägg.

Bernt Meissner:
– Oavsett hur det går så vill vi att aktörerna samlas inför nästa års rea och diskuterar igenom villkoren för rean, så att vi kan reda ut begreppen. Vi måste försöka få till ett samförstånd. Nu drevs frågan till sin spets i och med Ica:s agerande och även om de kanske backar så finns det all anledning att diskutera det hela.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.