Tillbaka

Idus startar nytt imprint

2019-03-19
av Emma Olsson
Deckare och spänning ska komma ut på nya Stellar, berättar vd Ulrika Slottner.
Foto: Pressbild

Barnboksförlaget Idus får ett nytt imprint. Stellar förlag ger ut böcker för vuxna. Först ut blir en feelgood-roman om en mormor som drar till Spanien.

Nya imprintet Stellar ger förlaget ytterligare ett ben. Under Idus-flagg finns redan Visto, ett hybridförlag där författarna finansierar utgivningen.

Idén om traditionell förlagsutgivning för vuxna kom eftersom det fanns en lucka, det saknades helt enkelt plats att ge ut deckare och spänningslitteratur.

– Vi får en hel del manus från mer etablerade författare som vi inte kunnat erbjuda något, och det känns synd. Plus att vi har en del av våra barnboksförfattare som också skriver för vuxna, säger vd Ulrika Slottner.
Hon förklarar också att barn och unga som söker bland böckerna på Idus, inte heller ska behöva mötas av thrillers.
Första antagna boken på Stellar är en thriller av Jan-Erik Ullström. Men första att komma ut är Karin Branzells Mormor på rymmen, som kommer att släppas samtidigt som fysisk bok, ljud- och e-bok.

Idus växte sin omsättning från 6,8 miljoner kronor 2016 till 8,1 året därpå.

Men några finansiella mål är inte satta för Lerumsförlagets senaste satsning.

– Det här är mer att vi vill kunna erbjuda något mer men vi vet inte i dagsläget hur många böcker vi ger ut. Det beror på vad vi får in, säger Ulrika Slottner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.