Tillbaka

Ilska i Karlskoga när Akademibokhandeln lägger ned butik

2019-09-06
av Kristian Lönner
Ann Axberg, Lina Brunzell och Jan Karlsson.
Foto: Erik Lundh, Karlskoga Tidning & Kuriren

Sista mars stänger Akademibokhandeln sin butik i Karlskoga. Beskedet kom som en överraskning för personalen.

– Vi har vetat om att det har varit tufft och röda siffror men inte trott att de skulle lägga ner butiken nu, säger butikschef Lina Brunzell.

När SvB pratar med personalen på telefon under deras morgonmöte märks en tydlig frustration över att Akademibokhandeln inte gjort mer för att rädda butiken.

– Kruxet har varit att när vi påtalat att det går åt fel håll, att vi måste ha fler ben att stå på, då har ingenting hänt, säger Jan Karlsson som är anställd i butiken.

Personalen menar att butiken förlorat på att ta bort den tidigare kontorsavdelningen samt avdelningen för hem och hobby som var viktig för butikens omsättning.

– Där försvann nästan en miljon i intäkter, säger Lina Brunzell.

Akademibokhandelns försäljningschef Johan Junehed säger till Karlskoga Tidning att bristande lönsamt är orsaken till nedläggningen.

– Vi, liksom många andra detaljhandelsaktörer, arbetar för att säkerställa ett långsiktigt lönsamt butiksnät vilket innebär att vi löpande utvärderar potentialen för respektive butik, säger Johan Junehed till tidningen.

Han menar att det alltid är en avvägning mellan ett lokalt anpassat sortiment och kedjans centrala utbud.

– Någonstans måste det centrala utbudet vara genomgående. Det är ett givande och tagande. Vissa anpassningar får man inte alltid som man själv önskar, säger Johan Junehed till Karlskoga Tidning.

Frågan både kunder och anställda nu ställer sig är om hoppet helt är ute för bokhandeln, som lokalt är känd under det gamla namnet Spongs bokhandel?

– Ena stunden känns det möjligt och det vi vill göra, nästa stund inser vi att vi i så fall verkligen skulle behöva kavla upp ärmarna. Om Akademibokhandeln ska driva den fram till sista mars får de julhandeln, rean och Bokens dag som är viktiga för oss. Vi skulle alltså behöva starta under lågsäsong och det är tufft, säger Ann Axberg som är anställd i bokhandeln.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.