Tillbaka

Inför ny programpunkt efter kritik

2016-08-24
av Sara Djurberg
Maria Källsson, vd, Bok & Bibliotek

Bokmässan har fått massiv kritik för hur man hanterat frågan om tidningen Nya Tiders medverkan på årets mässa. Nu sätter Bokmässan in en extra programpunkt om sitt eget agerande.

SvB:s avslöjande om Bokmässans beslut om att upplåta utrymme åt den högerextrema tidningen Nya Tider möttes av en våg av reaktioner och kritik. Bland andra meddelade serietecknaren Lina Neidestam att hon tänkte ställa in sin medverkan på Bokmässan.

Snart ändrade sig Bokmässan och beslöt plötsligt att Nya Tider inte längre var välkomna.

Även det har väckt en kritikstorm. Ett antal debattörer menade att beslutet rimmade illa med årets tema på mässan: yttrandefrihet. Och att det dessutom gav Nya Tider än mer uppmärksamhet och martyrstatus.

Nu tillför Bokmässan en egen självkritisk programpunkt om hur man agerat i frågan, skriver tidningen Resumé.

– Bokmässan har en lång tradition av att föra samhällsdebatt, men vi har aldrig tidigare hamnat i skottgluggen och behövt bekänna färg. Den här debatten tvingade oss att ta ställning till vilka som får vara med i det samtalet. Det har varit en svår och intressant frågeställning, och det är ett samtal som ska få fortsätta på Bokmässan. Därför har vi tillsatt en programpunkt om vårt förfarande och alla de känslor och åsikter som väckts, säger Maria Källsson, vd, till SvB.

– Vi är villiga att låta den här debatten fortgå. Vi ska låta sakkunniga människor beskriva varför reaktionerna kommer nu och varför yttrandefrihet är en så brännande fråga.

Hur ser du på ert agerande?

– Jag låter andra recensera, men vi har gjort en lärdom. För det första har vi förstått hur brännhett årets tema är och hur polariserat Sverige är i de här frågorna, och hur svårt det är att bestämma vad som är rätt och fel. Men Nya Tiders värdegrund överensstämmer inte med vår, där gick vår gräns. Vi är ingen åsiktspolis och håller inte på med censur, men vi har rätt att bestämma vem som får vara med i vår arena och föra ett samtal.

Först försvarade du beslutet att låta Nya Tider ha en monter. Vad gick fel där?

– 2013 var Nya Tider utställare på mässan, men då hade de ingen lång publicistisk bakgrund, vi mötte inga reaktioner och vi gjorde inte heller den bedömningen då. Den här gången hade vi inte gjort tillräckligt med efterforskningar om utställaren.

Du har sagt att det inte var antalet reaktioner som fick er att ändra er, utan innehållet och informationen i reaktionerna. Vad var det för information?

– Jag går inte in på de exakta skälen, men vi har gjort en djuplodande analys, läst mycket, låtit utomstående neutrala aktörer ge sin syn och sedan gjort en egen bedömning. Det handlar om en värdegrundsprincip.

Kommer Nya Tider att bjudas in att delta i programpunkten?

– Nej, det är inte min bedömning just nu. Exakt hur panelen ska se ut vet vi inte än. Men några kommer att komma till deras försvar också, det är jag inte rädd för.  Vi kommer naturligtvis att träffa den här utställaren, vi har inte gjort det än, men vi för en dialog och innan det vill jag inte spekulera i än det ena eller andra, säger Maria Källsson.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.