Tillbaka

Inga nya titlar: Bonniers bojkottar Storytel

2019-04-10
av Emma Olsson
Sara Börsvik, operativ chef på Bonniersförlagen.
Foto: Maria Annas

Bonniers och Storytel kommer inte överens om ersättningsnivåerna. Det innebär bland annat att Camilla Läckbergs senaste titel En bur av guld inte släpps hos streamingbolaget.

En bur av guld släpps i morgon, 11 april. Sedan en vecka kan Bookbeats prenumeranter provlyssna på delar av boken. Men medan den Bonnier-ägda tjänsten drar igång sin lanseringskampanj, kommer boken inte ens att finnas hos konkurrenten Storytel.

Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen, kommenterar i ett mejl till SvB:

– Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, säger hon.

Camilla Läckbergs En bur av guld kommer att finnas alla andra återförsäljare, hos Nextory, Adlibris och Bokus.
– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan, säger Dan Panas, kommunikations- och pr-chef på Storytel.

– Med detta sagt, vi kommer att göra vårt yttersta för att vi och hundratusentals svenska ljudboksälskare ska få till ett bra avtal med Bonnier, och vår dörr står vidöppen för seriösa förhandlingar, säger han.

En förhoppning han delar med Sara Börsvik:
– Vi hoppas att vi tillsammans med Storytel ska hitta en bra väg framåt inom kort, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.