Tillbaka

Inkvoterade litteraturstudenter får oftare debutera

2019-08-06
av Kristian Lönner
NBI har idag sina lokaler i Nationalbiblioteket i Oslo
Foto: Wikimedia commonc/Hans-Petter Fjeld

Studenter med mångkulturell bakgrund som kvoterats in på Norska Barnboksinstitutet får i högre grad debutera som författare än övriga studenter. Det rapporterar Klassekampen.

I över tio år har Norska Barnboksinstitutet (NBI) använt sig av kvotering till sin utbildning för att få in studenter med mångkulturell bakgrund. Och resultatet har varit lyckat, rapporterar Klassekampen.

78 procent av de inkvoterade studenterna har hunnit debutera som författare, vilket kan jämföras med 68 procent av de övriga studenterna.

Trots det goda resultatet har inga andra författarutbildningar tagit efter NBI:s modell med kvotering, skriver Klassekampen. Anne Oterholm, chef för författarutbildningen i Tromsø, säger till tidningen att det skulle vara märkligt om bara författarutbildningen använde sig av kvotering.

– I en diskussion om kvotering måste författarutbildningen bli sedd i ett sammanhang med andra studier på universitetet i Tromsø, säger hon.

Kvoteringen till NBI består av två stipendier på 70 000 norska kronor var. Stipendierna täcker studieavgifterna och är avsatta för studenter med bakgrund i Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.