Tillbaka

Jag har också debuterat: Carl-Johan Vallgren

2018-12-07
av Emma Olsson
Foto: Thron Ullberg.

Antalet historier är begränsat. Det är därför Carl-Johan Vallgren snålar med författarframträdandena. Det, och eftersom han är en ensamvarg.

Du skrev till mig att du behövde ta fram skämskudden inför intervjun. Varför?
– Jag inser hur fruktansvärt ung jag var. Jag debuterade när jag var 22. Och mina föreställningar om världen och litteraturen var väldigt unga helt enkelt.

Hur skiljer det sig från hur det är nu?
– Som många unga författare drevs jag av storhetsvansinne och en tro på att allt är möjligt. Vad jag inte insåg på den tiden var hur fruktansvärt svårt det var. Framför allt trodde jag att det fanns en outsinlig reservoar av romanidéer som jag kunde ta för mig av och sen med åren inser man att så är det ju inte. De blir färre de bra idéerna som dyker upp.

Hur ensam är man i en författarkarriär?
– Väldigt ensam. Men det var jag redan då. Jag skrev min roman i Goa i Indien och alla andra människor runt omkring mig höll på att partaja och knarka för glatta livet medan jag drog mig undan till en bambuhydda och satt och skrev på en engelsktypad skrivmaskin, utan å, ä och ö. De fick jag sitta och fylla i efteråt med penna, i timtal medan alla andra roade sig.

Hur har det funkat för dig att man måste ut och turnera som författare? Att vara synlig?
– Jag gör inte det så himla mycket. Tid är en bristvara. Man blir äldre också. Det finns ett begränsat antal romaner kvar att skriva. Så tänkte jag inte när jag var 22.

Vad lärde du dig som thrillerförfattare (under pseudonymen Lucifer, reds anm.)?
– Jag lärde mig att renodla plot men också efter de två första böckerna att det är fruktansvärt tråkigt att turnera samma huvudpersoner igen och igen. Vi får se om det blir en tredje bok.

Vad skriver du nu på?
– Det får bli en statshemlighet. Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt.

FAKTA

Böcker i urval

Nomaderna, 1987.

Berlin på 8 kapitel 1999.

Den vidunderliga kärlekens historia 2002

Kuntzelman och Kuntzelman, 2009.

Havsmannen, 2012.

Skuggpojken, 2013.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.