Tillbaka

"Jag känner mig färdig"

2021-10-14
av Kalle Laxgård
Lillemor Torstensson.
Foto: Robert Björk

Första gången Lillemor Torstensson klev in på Svenska barnboksinstitutet var 1993. Nu har hon bestämt sig för att sluta.

Från årsskiftet tar Åsa Warnqvist över som ensam chef för Sbi.

Sedan 2014 har de två delat på ledarskapet för Sbi. Från och med nyår blir Åsa Warnqvist, som varvat chefandet med forskning, ensam chef på heltid.

– Skälet är att Lillemor Torstensson efter 25 år på Sbi har bestämt sig för att avsluta sitt uppdrag hos oss. Åsa Warnqvist och Lillemor har fram till nu haft ett delat ledarskap. När Åsa tillfrågades om hon ville ta vid på heltid och förklarade sig villig att göra detta framstod denna lösning som både naturlig och ändamålsenlig. Styrelsen blev väldigt glad över att Åsa var beredd att ta på sig detta uppdrag, skriver Kristina Rennerstedt, ordförande för Sbi, i ett mejl till Svensk Bokhandel.

Lillemor Torstensson har arbetat på Sbi i omgångar sedan 1993. Sedan 2004 har hon haft olika titlar inom kommunikation.

– Alla de här åren har varit fantastiskt roliga. Ibland har det varit turbulent, men det är borta och glömt och har inget med det här att göra. Jag känner mig liksom färdig nu. Jag är 58 år och det är så tryggt på Sbi, ska jag kliva av någon gång är det nu.

Medan hon berättar om beslutet är det många känslor som sköljer över henne, säger hon. Någon osämja ligger inte bakom, betonar Lillemor Torstensson.

– Det är helt mitt beslut som jag fattat efter att ha tänkt efter ganska länge. Jag vill se vad jag kan göra utanför Sbi. Vad var det Stefan Löfven sade när han sa att han ska sluta? ”Det är inte lätt men det är rätt”. Så känns det.

Både hon och Åsa Warnqvist hyllar sitt samarbete.

– Det har varit otroligt roliga och givande år. Den grund som vi har lagt kommer jag bygga vidare på i arbetet framåt, säger Åsa Warnqvist i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.