Tillbaka

”Jag kunde inte sluta le”

2018-04-11
av Kalle Laxgård
Jan Smedh blir intervjuad efter att Uppsala English Bookshop utsetts till Årets butik.
Foto: Thomas Henley

2018 är Uppsala English bookshop världens bästa bokhandel. Utmärkelsen delades ut av London Book Fair på tisdagskvällen.

– Det är som i en film – eller som en bok. Det är som i en bok! säger medgrundaren Jan Smedh.

Förra året vann klassiska boklådan Shakespeare & Company i Paris.

I år var det Uppsala English Bookshops tur.

– Det är en jättestor sak att få ett pris som är ifrån bokbranschen. Och att figurera på samma nivå som Shakespeare & Co känns fantastiskt, säger Jan Smedh, grundare och ägare av English Bookshop tillsammans med Christer Valdeson.

Priset för Årets bokhandel utanför Storbritannien delades ut under en gala på tisdagskvällen.

När English Bookshop meddelade den glada nyheten på sin Facebooksida började hyllningarna genast rassla in.

Vad tänkte du när du de ropade upp ert namn?

– ”Jäklar!”. Folk ropade och skrek. Framför allt kunde jag inte sluta le. Det var en lyckokänsla. Du vet ju också hur det är med bokbranschen. Om du träffar någon utanför och säger att du är bokhandlare säger de: ”Åh…stackars dig. Det är så hemskt med internet, ni måste väl sälja mycket leksaker?”. Men det här är ett kvitto på att, nä, så är det inte! Man kan ägna sig åt att sälja böcker, med bra kvalitet och ett stort välkurerat lager och vara en kultur-hub i sitt lokalsamhälle, säger Jan Smedh.

Fick du hålla något tacktal?

– Nej, jag fick inte det! På planet till London tänkte jag: Antagligen vinner vi inte men jag måste ju skriva något så att jag har något att säga om vi gör det. Men i början av galan sa de: ”Vi har 20 priser att dela ut, ingen får hålla tacktal”.

Om du får sammanfatta talet i SvB, vad säger du då?

– Att det är så jävla viktigt att vi som gör det här, vi som driver oberoende kvalitetsbokhandlar, är stolta. Att vi inte är rädda och liksom ursäktar det vi gör, utan står upp och är otroligt stolta för att det vi gör är så bra.

 

* Juryns motivering: ”Uppsala English Bookshop har demonstrerat sin allsidiga kapacitet med en enastående lojalitet hos sina kunder och förmåga att nå ut.”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.