Tillbaka

"Jag vill inte bli behandlad som en debutant"

2009-08-11
av Inger Frimansson
DEBATT: I går, den 10 augusti, släpptes min nya psykologiska thriller, Råttfångerskan. Att en bok ”släpps” betyder ju numer inte att den först den dagen hamnar på bokhandelsdiskarna. I praktiken brukar den då redan under flera veckor ha funnits till försäljning. Såväl i butik som på nätet.

Jag bor i Södertälje. Stadens tidning, Länstidningen, köpte i våras rätten till att ha Råttfångerskan som följetong nu i sommar. Med hänsyn till detta planerade Norstedts förlag utgivningen så att boken verkligen skulle finnas till försäljning under sommaren. Av erfarenhet vet vi att många följetongsläsare blir otåliga efter ett tag och vill köpa boken för att kunna avnjuta den i sin egen takt.

Södertälje har en relativt nyrestaurerad bokhandel, som ingår i Akademibokhandelskedjan. Denna måndag den 10 augusti hade jag ett ärende på stan och slank in i bokhandeln för att se hur man hade skyltat upp med boken. Den har en spännande handling. Den utspelar sig i Södertälje och även i bokbranschmiljö. En av huvudpersonerna är bokhandlare, en annan är förläggare.

Det är sen eftermiddag. Jag kliver in i den rätt tomma butiken och börjar se mej om efter travarna av Råttfångerskan. Jag hittar dem inte. Med stigande häpnad går jag runt i butiken. Här finns andra bästsäljare, i travar, men inte Råttfångerskan. Har de placerat den någon annanstans???? Har de rentav gjort en så maffig exponering att jag helt enkelt inte ser den? Nej. Till slut går jag fram till hyllan med deckare och thrillers och letar under F som i Frimansson. Inte heller här! Ingenting. Inte ett spår av boken.

Jag blir mycket sällan riktigt arg. Det händer ungefär en gång om året. Nu blir jag det.

Vid disken står tre expediter. Jag går fram och presenterar mig.

”Jag är Inger Frimansson. Var har ni gjort av min nya bok som ju släpps idag?”

De tre skruvar oroligt på sig. ”Vi har inte fått den.”

”Va! Vad är det ni säger?”

”Nej vi har inte fått den. Vi beställde den i början av sommaren men än har den inte kommit.”

Ur stånd att fatta stirrar jag på dem. Det måste vara ett skämt. Men nej. De tre expediterna söker i datorn och förklarar att det varit en hel del problem med Akademibokhandelns leveranser under sommaren och att detta hänger ihop med att företaget flyttat sin distribution från Morgongåva (saligt i åminnelse) till Norrköping.

Som det är nu känns det för mej mycket olustigt att gå in i en Akademibokhandel, såväl här i stan som på andra ställen. Förmodligen är det väl likadant inne på stora Akademibokhandeln i Stockholm. Skandinaviens största bokhandel. Är det så? Har inte distributionen fungerat där heller?

Jag är en bästsäljande författare. Jag har gett ut mer än 25 titlar i olika genrer och är översatt till 12 olika språk. Flera av mina böcker har fått priser och utmärkelser, bland annat i USA. Jag vill inte bli behandlad som en debutant på ett mycket litet förlag. Det är ovärdigt, kränkande och minst sagt oacceptabelt.


Södertälje den 11 augusti 2009
Inger Frimansson
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.