Tillbaka

”Jobba hemma passar mig inte jättebra har jag insett”

2021-01-05
av Kalle Laxgård
Foto: Hanna Berg

2020 I BACKSPEGELN. När pandemin lättar tror Siri Lindgren, vd på Hedlund Agency, att människor kommer att längta efter lyckliga slut – både i verkliga livet och litteraturen.

Vid sidan av covid-19, vilken är årets branschhändelse?
– En otroligt svår fråga med tanke på i vilken utsträckning covid-19 påverkat branschen. Jag måste säga förmågan att ändå ställa om. Hur förlag, enskilda branschpersoner, författare, bokhandlare med flera har kämpat och vänt på saker för att få böcker att nå ut trots vår ändrade vardag.

Hur har corona påverkat ditt jobb?
– Så mycket, i det stora och det lilla. Främst eftersom vi inte kunnat jobba och sälja som vanligt, vare sig när det kommer till mässor, resor eller hur vi har varit på kontoret. Att jobba hemma passar inte mig jättebra har jag insett. För att inte säga att det passar mig riktigt dåligt.

Vilken händelse har gjort dig gladast under året?
– Inte en enskild händelse men det har gjort mig otroligt glad att få svart på vitt hur viktig litteraturen är i människors liv och att man fortsätter läsa böcker – kanske läser mer? – när livet är turbulent.

Vad var årets flopp?
– Alla tappra försök till trots – mässmingel på Zoom blir sällan något annat än floppigt. Men jag älskar att vi alla fortsätter försöka.

Vad kommer att känneteckna 2021?
– Jag hoppas på en väldig lättnad några månader in i 2021, att saker och ting kan återgå till det normala åtminstone i någon utsträckning. Men samtidigt inser jag att det kanske är naivt och att det kommer att dröja in på andra halvåret, minst. Och jag tror att det kommer att finnas en hunger efter lyckliga slut, både i litteraturen och livet. 

Vilken är årets bästa bok?
– En fruktansvärd fråga, det har kommit otroligt många bra böcker. Jag älskar verkligen Strega av Johanne Lykke Holm, den kröp in under huden på mig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.