Tillbaka

John Le Carré tilldelas Palmepriset

2020-01-10
av TT/Litteratur
Foto: Sang Tan/AP/TT

Han har skildrat hemliga agenter och cynisk storpolitik i hyllade spionromaner. Nu får den brittiske författaren John Le Carré årets Palmepris.

Han får priset "för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor", enligt Olof Palmes minnesfonds motivering.

I motiveringen hyllas Le Carré också för att han manar till diskussion kring "stormakternas cyniska maktspel" och "de globala storföretagens rofferi".

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger han själv till SVT Kultur.

88-årige Le Carré är främst känd för spionromaner som Spionen som kom in från kylan (1963) och Mullvaden (1974) om den om den brittiska underrättelsetjänsten, som han också arbetade för en period under kalla kriget. Hans senaste roman En fri agent gavs ut förra året.

Palmepriset delas ut årligen sedan 1987 för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.

John Le Carré tar emot priset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm 30 januari. Prissumman på 100 000 dollar, eller 940 000  kronor, tänker han donera till Läkare utan gränser.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.