Tillbaka

Jonas Gardell: "Amanda Lind måste avgå"

2020-08-03
av TT/ Litteratur
Foto: Pressbild.

Den senaste tidens debatt kring hur de svenska coronarestriktionerna slår mot kulturbranschen fortsätter, och nu höjs allt fler kritiska röster mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

En av de senaste kritikerna är komikern och författaren Jonas Gardell, som i en krönika i Expressen kräver Amanda Linds avgång.

"Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen", skriver han.

Gardell är en av många som under sommaren ifrågasatt varför coronarestriktionerna skiljer sig mellan olika branscher. Både enskilda artister och organisationer har riktat kritik mot hur de ansvariga politikerna hanterar frågan.

"Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte en fullsatt teater?", skriver Gardell.

Enligt Jonas Gardell är regeringens beslut inkonsekventa och han menar att Amanda Lind är en svag företrädare för branschen.

Även på Dagens Nyheters ledarsida ifrågasätts hur kulturministern bemött kritiken och kraven på tydligare besked.

"Tänk om vi i stället hade en riktig kulturminister, en person som solidariserade sig med sitt uppdrag. Någon som kände längtan hos både utförarna och publiken. En sådan skulle åtminstone försöka rucka på godtyckliga gränsdragningar och söka utvägar", skriver DN:s Barbro Hedvall.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.