Tillbaka

Kabusa tar över utgivning från Normal förlag

2010-08-18
av Lars Schmidt
Kabusa startar nytt imprint och tar över författare från nedlagda Normal förlag. Charlie by Kabusa, som blir namnet, kommer att drivas från Stockholm och Erika Söderström från Normal har anställts.

mprintet rivstartar med fyra titlar. Tre av dem var ursprungligen tänkta att komma ut på Normal. Det är debutanten Hanna Wikmans Lyft, Lill-Marit Bugges och Anna-Lena Brundins bok Marja och Agneta – The Story of True Love och novellantologin Skamlöst. Imprintet ger också ut en ny upplaga av Margareta Lindholms Dubbelliv.

– Det är ett imprint för alla som fattat att världen förändrats. Det blir böcker med ett genusperspektiv men inte enbart på HBT-temat, jag vill inte begränsa utgivningen till någon bokstavskombination, säger Kerstin Aronsson, förlagschef på Kabusa.

Ytterligare en eller ett par böcker kommer på det nya imprintet i höst. På sikt kommer utgivningen att ligga på mellan sex och tio titlar per år, enligt Kerstin Aronsson.

– Intresset är stort för den här typen av litteratur. Inte minst från lärare som jobbar med ungdomar och vill bredda sina kunskaper och perspektiv.

Namnet Charlie är en blinkning till Margareta Subers roman från 1932 med samma namn. Boken, som ursprungligen gavs ut av Bonniers, anses vara en av de första som tog upp lesbisk kärlek. Normal gav ut den 2005.

Charlie by Kabusa hyr nu in sig i samma lokaler som X Publishing i Älvsjö utanför Stockholm. Normals tidigare redaktör Erika Söderström kommer att arbeta på kontoret.

 

Fotnot: Normal förlag, grundat 2004, trädde i slutet av juni i likvidation efter en längre tids ekonomiska problem.

Läs också:

Normal förlag lägger ner

Normal förlag i kris

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.