Tillbaka

Kamp om Obama-böcker

2017-03-16
av Sara Djurberg
London Book Fair 2017 pågår mellan 14 och 16 mars
Foto: Tove Leffler

Paret Barack och Michelle Obamas kommande självbiografier är den stora snackisen på Londonmässan. Flera svenska förlag har deltagit i en budgivning med mångmiljon belopp.  

Årets mässa beskrivs av förläggare och agenter som lugn men stabil. Få titlar sticker ut med ett stort undantag – före detta presidentparet Obamas två oskrivna böcker om åren i Vita huset.

Världsrättigheterna har, enligt uppgift, sålts för motsvarande en halv miljard kronor till Penguin Random House. I USA ska böckerna ges ut av imprintet Crown, som gett ut Barack Obamas tidigare böcker.

Philip Sane, agent på Lennart Sane Literary Agency, är nordisk underagent till Crown och säljer rättigheterna i Sverige Norge och Danmark.

– Vi har haft ett stort intresse från flera svenska förlag, säger han.

Budgivningen startade på torsdagen veckan före mässan och avslutades på tisdagskvällen. Bland annat Bonnierförlagen, Norstedts och nystartade Polaris har deltagit i budgivningen. En förläggare på ett mindre förlag, som drog sig ur auktionen tidigt, berättar för SvB att hen bjudit 400 000 dollar, motsvarande cirka 3,8 miljoner kronor. Sedan dess har budgivningen fortsatt och beloppen stigit till långt över det, enligt rykten på mässgolvet.

Några svenska förlags slutbud, inklusive marknadsföringsplaner för böckerna, har enligt Philip Sane, skickats till paret Obamas advokat i Washington, Robert Barnett. Senast på fredag ska han tillsammans med Obamas bestämma vilket svenskt förlag som får ge ut böckerna.

Andra agenter som SvB pratar med på mässan säger att det finns en köpvilja hos utländska förlag. Och att intresset för svenska deckare är långt ifrån över. De mest omtalade titlarna är fyra spänningsdebutanter som sålts till en rad länder före och under mässan. Astri von Arbin Ahlander, på Ahlander Agency, har sålt Susanne Janssons Offermossen till sju länder och auktioner pågår ibland annat Tyskland och Storbritannien. Såväl Anna Tells debut 4 dagar i Kabul (Hedlund Agency) som Lina Bengtsdotters Annabelle (Bonnier Rights) har sålts till flera länder i två- eller treboksdealer i samband med mässan.

– Nästan alla har köpt tre böcker. För ett par år sedan vågade folk inte det. Mässan har piggnat till lite, det är mer stabilt, säger Elisabeth Brännström, agent på Bonnier Rights.

Elisabeth Norebäcks debut I mitt blod har sålts till 12 territorier av Grand Agency.

Flera förläggare och agenter uttryckte missnöje med att mässan låg en månad tidigare jämfört med förra året. Det har varit svårt att hinna få ut manus och provöversättningar.

– Det är så många maj och juni-böcker som inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Vi kommer behöva resa mer i år, för att fylla hålet fram till Frankfurt, säger Elisabeth Brännström

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.