Tillbaka

Kändisadvokat överväger stämning

1997-02-21
av Anders Löwenberg
Bonniers riskerar att bli stämda på miljonbelopp för att ha gett ut en bok i vilken en känd advokat anser sig förtalad.

Den 14 mars utkommer författarinnan Carina Rydbergs bok Den högsta kasten. Berättelsen är bland annat förlagd till en av Stockholms innekrogar där hon blir djupt förälskad i en av stamgästerna, en framgångsrik advokat. Den högsta kasten är en självutlämnande bok om självmordsförsök och en svekfull advokat som beskrivs som oförmögen till äkta relationer med kvinnor, försupen och full av självförakt. Och till råga på allt vill mannen inte ha henne.
I Aftonbladet säger författarinnan att man kan se boken som en hämnd men också som den ultimata kärleksförklaringen. Eva Bonnier berättar att förlaget anlitat advokater som läst igenom manuskriptet för att minimera risken för åtal. Och Carina Rydberg har bearbetat den ursprungliga texten i samma syfte.
I boken nämns advokaten endast vid sitt riktiga förnamn. Det gör dock inte att förlag och författare går fria från ansvar eftersom personen är identifierbar.
- Innan vi tog utgivningsbeslutet diskuterade vi manuset mycket noga. Det var de litterära kvalitéerna som avgjorde saken, säger Eva Bonnier.
- Den här typen av böcker är inte ovanliga. Det finns till exempel många nyckelromaner där man vet vem personen är. För att inte tala om alla biografier och memoarer.
Kändisadvokaten, just i färd med att förbereda ett annat tryckfrihetsmål på uppdrag av en klient, är måttligt förtjust över utgivningsbeslutet.
- Jag kanske redan har bestämt mig hur jag kommer att göra, men jag vill i dagsläget inte kommentera vad som sker framöver.
När tidningar gör sig skyldiga till förtal åtalas ansvarig utgivare. När det gäller böcker, berättar den utpekade advokaten, kan skadeståndsanspråk riktas mot förläggaren. Författaren kan bli såväl skadeståndsskyldig som dömd, enligt brottsbalken om förtal.
Den högsta kasten trycks i en första upplaga om 4 000 exemplar. Romanen är författarinnans femte bok utgiven av Albert Bonniers förlag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.