Tillbaka

Kepler sålde mest

2021-01-12
av Kalle Laxgård
Lars Kepler.
Foto: Ewa Marie Rundquist

Spegelmannen av Lars Kepler var årets bäst säljande bok 2020. Det visar branschföreningarnas nya lista över fjolåret.

De fyra första placeringarna på den skönlitterära listan kommer från Bonnierförlagen. Tillsammans med Spegelmannen återfinns Delia Owens Där kräftorna sjunger och Lydia Sandgrens Augustprisvinnare Samlande verk på topp tre.

Listorna, över skön-, fack-, respektive barn- och ungdomslitteratur, har tagits fram av Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen och visar de bäst säljande titlarna i fysisk format. Abonnemangstjänsterna är inte inräknade.

Samtliga listor domineras av verk av svenska författare. I topp av fackbokslistan återfinns Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler och Navid Modiris Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk. Bakom den följer Johanna Bäckströms braksuccé Familjen samt Patrik Svenssons Ålevangeliet.

Även listan över barn- och ungdomsböcker toppas av en Bonnierbok, vilket gör att förlagsgruppen hade den bäst säljande boken i samtliga tre kategorier. Av böcker för yngre sålde David Sundins Boken som inte vill bli läst mest, följd av Handbok för superhjältar. Försvunna av Elias och Agnes Våhlund och Camilla Brinks Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen. Camilla Brink böcker om Musse och Helium lade beslag på inte mindre än fem av de tio översta placeringarna.

Alla listorna hittar du här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.