Tillbaka

Klassisk boklåda tvingas stänga

2018-10-30
av Kalle Laxgård
Vd Sven-Erik Svensson framför Studentbokhandeln i Uppsala.
Foto: Sara Mac Key

Studentbokhandeln i Uppsala lägger ner. Efter 55 år i studenters och allmänhetens tjänst anses efterfrågan på böcker vara för liten.

Beslutet fattades av ägaren Uppsala studentkårs styrelse den 14 oktober och väntas tas formellt vid ett möte den 13 november, något Upsala nya tidning var först att rapportera om.

– Det är ett mycket tråkigt beslut som, sett till situationen, är helt nödvändigt, säger Ludvig Lundgren, ordförande för Uppsala studentkår i ett pressmeddelande.

Studentbokhandeln slog upp portarna 1963 och har i alla år drivits utan krav på avkastning, utan endast kunna bära sina egna kostnader. Men enligt ägaren har efterfrågan på böcker minskat de senaste åren.

Försäljningssiffrorna visar hur bokhandeln under en femårsperiod successivt minskat från drygt 20 miljoner kronor till 17. I fjol låg förlusten på två miljoner.

– Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar och därför valde vi som ägare att ta ansvar och avveckla verksamheten, kommenterar Ludvig Lundgren.

I och med nedläggningen sägs de fem medarbetarna, inklusive vd Sven-Erik Svensson, upp.

Så sent som i våras intervjuade SvB Studentbokhandeln om de ekonomiska bekymren. Du kan läsa texten här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.