Tillbaka

KOMMENTAR: Bonnier Fakta större vinnare än Forum

2019-02-15
av Per PeKå Englund

Det kommer hända mycket i kölvattnet efter Petter Stordalens värvning av trion från Forum.

Att Bonnier Fakta så snabbt går ihop med Forum – och blir ett förlag med 300 miljoner i omsättning – är ett direkt resultat av norrmannens förlagskupp.

Det gäller att visa både marknaden och de egna författarna vilka som sitter i förarsätet. Jätten får inte framstå som sårbar.

När Karin Linge-Nordh, Anders Sjöqvist och Sara Lindegren – alla minst sagt mycket bidragande till Forums framgångar – sa upp sig i måndags kväll och meddelade att de skulle ansvara för Petter Stordalens satsning i Sverige blev det turbulent.

Men Bonnierförlagen jobbade snabbt i tre dagar och säger så här den i sitt pressmeddelande. Det här är alltså den officiella bilden:

Håkan Rudels, vd:

Den här är en historisk satsning för Bonnierförlagen. På en bokmarknad i snabb förändring behövs nya typer av förlag, där författare erbjuds nya och fler möjligheter för konceptutveckling, lansering och att nå ut på många plattformar, och alltid med starka berättelser som utgångspunkt.”

Anna-Lena Hernvall, ny förlagschef:

”Under en längre tid har vi arbetat med idén om ett nytt förlag. Tillsammans med våra mycket erfarna och kompetenta medarbetare skapar vi nu detta på riktigt! Ambitionen är att bli Sveriges modernaste förlag där författarnas möjligheter att nå ut och utvecklas ständigt står i fokus.”

Adam Dahlin, ny litterär chef:

”Det här blir Sveriges största och mest kvalitativa kommersiella förlag. Det nya förlaget får en oemotståndlig mix av Sveriges mest dynamiska och framgångsrika författare.”

Det låter ju väldigt bra.

Men det går inte att komma ifrån tre saker:

1.  Karin Linge-Nordh, Anders Sjöqvist och Sara Lindegren gör en annan bedömning. De tror mer på att bygga något nytt med Petter Stordalen och Strawberry Publishing än att jobba i det sammanslagna Forum/Bonnier Fakta. 

2. Trion från Forum är insatta i Bonnierförlagens kommande strategi med sammanslagningen – och har rimligtvis varit med om att arbeta fram den – och tar med sig kunskapen till Petter Stordalens nya svenska förlag. Lite av en mardröm, skulle jag tycka.

3. Funderingarna på vad Linge-Nordh, Sjöqvist och Lindegren, som tillsammans jobbat 47 år på Forum, fått för guldkantad deal för att ansluta till Petter Stordalens förlagsgrupp några månader innan en planerad sammanslagning. 

Vad vinner Forum på sammanslagningen?

I nuläget, när processen snabbas på, är vinsten att man kan spänna musklerna och visa vilken jätte det nya förlaget blir och locka kvar sina författare. Adam Dahlin mejlade dem i dag innan pressmeddelandet skickades ut. Tonen var lite mer återhållsam i det personliga brevet och kan summeras som klädsamt ödmjuk. Och det är nog klokt.

Någon av Forums författare kan ju dra samma reflexmässiga slutsats som exempelvis jag; att den spontana känslan är att själva sammanslagningen är bättre för Bonnier Fakta än för Forum.

Forum har ju på fackbokssidan norpat Thomas Erikson med Omgiven av-serien och fått ett Augustpris för Fatima Bremmers Ett jävla solsken, bara för att ta ett par storsäljande exempel.

Så oavsett vem som vinner mest kommer det nya förlaget starta från en mycket stark position i vår – och det finns säkert synergieffekter både vad det gäller besparingar och att gifta ihop olika kompetenser.

Men räkna med att Karin Linge-Nordh, Anders Sjöqvist och Sara Lindegren kommer göra (arbets)livet surt för sina forna kollegor.

Och givetvis kommer Petter Stordalen se till att trion får sällskap inte bara av en ny vd – utan av ett uppköpt svenskt förlag.

2019 kommer bli ett händelserikt år i branschen.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.