Tillbaka

Kommentar: Ett starkt lag på Sveavägen

2019-09-12
av Per PeKå Englund

Två män bort – två kvinnor in.

Och en föryngring på 27 år.

Bonnierförlagen fortsätter traditionen med att ge unga chansen.

Håkan Rudels var knappt 30 när han fick sitt första höga chefsjobb inom Bonniers. Jacob Dahlborg, Håkan Rudels företrädare, var 34 när han blev vd för Albert Bonniers förlag.

Att Sara Börsvik, 37, en dag skulle ta över vd-posten från Håkan Rudels, 45, var väntat.

Men att Isa Widerståhl, 29, ersätter Jesper Monthán, 48, som förlagschef för Albert Bonniers förlag är en jätteskräll.

Men vi återkommer till den nya laguppställningen på Sveavägen.

Låt oss istället börja med tidpunkten för omorganisationen.

Varför gör de förändringarna nu?

Jag är övertygad om att det hänger ihop med att det nya avtalet med Storytel gick i lås och började gälla 1 september.

I tre år framåt kan Bonnierförlagen räkna på sin affär när det gäller streamat ljud. De vet vad varje lyssning kommer att ge; och trots att marknaden förändras rasande snabbt har Bonnierförlagen mer än 1 000 dagar på sig att ställa om utan att gå på en oväntad intäktssmäll när det gäller timersättningen för streamat ljud.

Det ger ett lugn att bygga nytt och släppa fram sina talanger och ge dem stora mandat.

Tillbaka till Bonnierförlagens nya lag:

 

HÅKAN RUDELS

Blir arbetande styrelseordförande i Bonnierförlagen. Han har mycket tydligt, både internt och externt, släppt flera uppdrag som brukar ligga under vd till Sara Börsvik. I Intervjun på svb.se säger han också att Sara Börsvik till delar gjort vd-jobbet en längre tid. Det ger stabilitet och kontinuitet att Håkan Rudels finns kvar som arbetande styrelseordförande samtidigt som han kan fokusera på sitt andra vd-uppdrag; det i Bonnier Books.

 

SARA BÖRSVIK

Har gjort snabb karriär på Bonnierförlagen sedan hon kom dit som CFO 2017 och året därpå blev operativ chef. Övergången till vd är inte dramatisk alls. Man har krattat bra i manegen på Sveavägen. Det blir snarare lättare för henne att arbeta och leda när hennes mandat och roll är ännu mer tydliggjord.

 

JESPER MONTHÁN

Slutar som förlagschef för Albert Bonniers förlag, men går in i en nyinrättad roll som vice vd på Bonnierförlagen med ansvar för relationer med litterära agenter. Jag tror det är ett genidrag att låta någon med förlagschefbakgrund ta den här uppgiften. Värvningar av andras stjärnförfattare och upptrissade förskott har fullkomligen exploderat den senaste tiden. Det är bara att titta på Millenniumaffären, David Lagercrantz och nu senast Emelie Schepps övergång från HarperCollins till Norstedts (där Bonnierförlagen faktiskt var med tills de tyckte summorna inte var försvarbara). Det är så många miljoner på spel i varje sådan övergång att Jesper Montháns lön kommer att räknas hem väldigt snabbt. Dessutom är varje affär med stjärnförfattare och deras agenter, så komplex att de riskerar att ta för mycket tid för respektive förlagschef och vd. Rollen känns modern på dagens marknad. Och om ryktet om prislappen Albert Bonniers förlag fick betala för Alex Schulmans två kommande böcker stämmer har Jesper Monthán redan smygstartat med en helt okej första affär efter sommaren.

 

ISA WIDERSTÅHL

Tar över Jesper Montháns roll som förlagschef på Albert Bonniers förlag. Många kommer säkert haka upp sig på hennes ålder, 29 år. Men så otroligt ungt är det faktiskt inte. Isa Widerståhl har en gedigen utbildning från Handels och har haft tunga poster i Bonnier Books. Hennes insikter i ljudaffären från Bookbeat blir också en styrka. Sedan får man ju se till hela laget på Albert Bonniers förlag. David Sandström är rutinerad som litterär chef. Likaså Åsa Ernflo som operativ chef. Jesper Monthán är heller inte långt borta ifall Isa Widerståhl behöver bolla något. Övergången blir tämligen mjuk här också.

 

Så det är bara att konstatera att Bonnierförlagen har en gedigen, spännande mix av gammalt och nytt i sin nya ledning.

Det ska bli spännande att se vad nästa operativa drag blir.

Jag skulle inte ramla av redaktionsstolen av förvåning om de ruvar i vassen och räknar på Millenniumrättigheterna.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.