Tillbaka

Kommentar: Inte oväntat att de föll för varandra

2018-09-18
av Per PeKå Englund

En sak till bockas av från Svensk Bokhandels att-göra-lista:

Kolla försäljningen av Printz Publishing.

För vid lunchtid på tisdagen kom beskedet att Norstedts köper uppstickarförlaget.

Svensk Bokhandels nestor Lars Schmidt, som ju också låg bakom avslöjandet om Storytels avtal med Bonniers i förra veckan, hade affären överst när han 29 mars listade tänkbara uppköp i bokbranschen:

http://www.svb.se/nyheter/kommentar-forlagskrysset-vem-koper-upp-vem

Pia Printz och hennes kollega Anna Levahn kom med fart och fläkt in i en för dem helt ny bransch 2010.

Pia Printz har berättat om hur hon lusläste två årgångar av Svensk Bokhandel för att lära sig så mycket som möjligt om branschen innan de startade det förlag som skulle ge ut de böcker som de själva tyckte saknades i bokbranschen; en genre som de kallade för intelligent underhållning. Det var feelgoodberättelser som gällde. Och de skulle vara välskrivna och smarta – och helst roliga.

Det visade sig vara ett bra koncept.

Och det är allmänt känt hur Pia Printz lade beslag på Jojo Moyes som dumpats av Forum några år tidigare och hur hon hittade David Nicholls En dag och hade snabba processer till utgivning.

Det påminner om när Otto Sjöberg själv gick in på Norstedts och snabbade på utgivningen av E L James Fifty Shades Of Grey-serie, så att en av böckerna hann komma ut på marknaden före sommarsemestrarna och inte efteråt.

Skillnaden var att Norstedts kunde ta in tre externa översättare för att snabba på produktionen.  Det är just de musklerna som Printz Publishing är ute efter att få ta del av. Pia Printz översatte vid ett tillfälle på egen hand en av sina storsäljare. Nu får hon tillgång till Norstedts, eller Norstedts förlagsgrupp som de hellre kallar sig, hela maskineri och upparbetade kanaler som är omöjliga att upprätthålla i ett mindre förlag.

Printz Publishing kommer arbeta helt självständigt och fokusera på att hitta bra titlar och sitta kvar i sina lokaler i Gamla Stan. Grundarna har lovat Norstedts att det inte handlar om någon exit. Printz och Levahn kommer fortsätta verka i sin nisch på sitt egensinniga sätt.

Upplägget påminner till stora delar om Bonnierförlagens köp av Max Ström, där grundarna Marika Stolpe (startade eget förlag i början på året) och Jeppe Wikström (jobbar kvar) fortsatte att verka i 17 år och förknippas med sina lokaler i det gula tvåvåningshuset på Skeppsholmen och sin högst självständiga utgivning,

Att Printz Publishing ska köpas upp har det snackats om länge i branschen. Varje gång jag träffat Pia Printz har vi skojat om det. Men i april slutade hon skämta tillbaka även om hon fortsatte vara lika trevlig.

Det har visat sig att det var då Eva Gedin på Norstedts tog den första inofficiella kontakten med Printz Publishing. Sedan gick processen snabbt, i alla fall för att vara ett företagsuppköp, och båda parter var faktiskt överens innan sommaren.

Men den här gången kallade inte Otto Sjöberg in extra affärsjurister, som han gjorde med översättarna till Fifty Shades of Grey, utan affären fick göras upp slutgiltigt efter semestrarna.

Men källor med insyn uppger att det var en otroligt smidig process med nöjda köpare och nöjda säljare. Det känns som en perfect match, som det brukar heta i en feelgood-roman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.