Tillbaka

KOMMENTAR: Nu är det krig mellan Bonniers och Storytel

2019-04-10
av Per PeKå Englund
Foto: Sara Mac Key

Vi på SvB sätter en ära i att inte överdriva. Men precis så här är det:

Storytel och Bonniers är mitt i ett ljudbokskrig.

Den 8 april startade en infekterad tråd i Facebook-gruppen ”Snacka om ljudböcker”. Camilla Läckbergs nya bok En bur av guld fanns plötsligt inte kvar i bokhyllan hos de kunder som laddat hem den och väntade på releasen.

Svaret är sensationellt:

Bonnierförlagen har stoppat sina nya titlar till Storytel, men lämnar dem till sitt eget Bookbeat och låter även övriga konkurrenter på den svenska marknaden ha dem i utbudet.

Bonniers är öppet missnöjda med ersättningsnivåerna framåt och tycker dessutom inte att Storytel arbetar tillräckligt aktivt med Bonnierförlagens titlar.

För detta finns inget annat ord än ljudbokskrig. Möjligtvis chickenrace i sådana fall.

Vem bromsar först?

Jonas Tellander på Storytel eller Håkan Rudels på Bonnierförlagen?

Båda lär förlora pengar på det här kortsiktigt.

Frågan är vem som blir vinnare i längden.

Just nu bubblar det av ilska och förvåning hos Storytels lyssnare. De är arga för att Camilla Läckbergs senaste bok inte finns i utbudet. Inte kommer de bli gladare när de förstår att det gäller alla Bonnierförlagens nya titlar.

Det här är en fortsättning på  Svensk Bokhandels avslöjande i september förra året; det hemliga avtalet mellan Bonnierförlagen och Storytel.

Nyheten slog ner som en bomb i den svenska bokbranschen och citerades i ett 40-tal andra länder. I korthet:

Bonniers slipper revenue share-modellen och har fast ersättning per lyssning. Och inte nog med det. Bonniers hade då dubbelt så hög ersättning som andra  förlag.

Redan då var Storytels vd Jonas Tellander öppen med sin ambition om att få med alla, inklusive Bonniers, på vinstdelningsavtal i framtiden. Vd:n på Bonnierförlagen, Håkan Rudels, var lika öppen med att koncernen aldrig kommer gå med på ett avtal som saknar golv och tak.

Så här står vi nu.

Parterna är helt enkelt inte överens.

Om det inte är ett förhandlingsutspel och får en snabb lösning kommer det få stor inverkan på ljudmarknaden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.