Tillbaka

Kommentar: Nu ser världen Akademien rämna

2018-04-13
av Per PeKå Englund
Foto: Sara Mac Key

Bilden av Sara Danius som sitter med blommor i famnen i baksätet på en taxi och lämnar Svenska Akademien för alltid går rätt in i hjärtat.

”Chefen för Nobelpriset avgår efter skandal” snurrar i sociala medier och i tidningar världen över.

En 232-årig unken bastion byggd för män har rämnat en gång för alla; nedskjuten på ett digitalt slagfält av virala spjutspetsar som tycks ha varit lika osynliga som kvinnor.

Det är fredagen den 13:e och vi vaknar alla upp i en mardröm.

New York Times sammanfattar det bra: ”Man anklagad för sexsövergrepp i Nobelskandal – kvinna tar smällen”.

Det var nog inte så här Horace Engdahl och hans gäng tänkt sig att ansedda tidningar som The Times och The Guardian skulle skriva om alla dessa gentlemen i vår fina Svenska Akademi som i sin goda vilja också låter kvinnor vara med i gemenskapen.

Men det här är bilden av Sverige i dag:

Metoo briserar. Plötsligt säger miljoner kvinnor som varit tysta – och som tystats i alla dessa år – ifrån. Skandalerna finns överallt i samhället. I Akademiens närhet också. Gamla anklagelser mot ledamoten Katarina Frostensons man, den så kallade Kulturprofilen, kommer upp till ytan igen. Och kompletteras med nya anklagelser mot honom.

Ständiga sekreteraren Sara Danius gör det männen inte gjorde. Hon öppnar ögonen och hon agerar. Hon låter utomstående jurister titta på det som misstänks ha hänt runt Svenska Akademien.

Det är ju faktiskt brottsligt att utnyttja kvinnor (och män är väl bäst att tillägga) i beroendeställning.

Att förgripa sig på kvinnor (och män) sexuellt mot deras vilja är grov brottslighet; sådant där som man ska åka i fängelse och skaka galler för. Precis som om man tar fram en kniv på tunnelbanan och skär någon. Det är inget att snacka om. Det är kriminellt. Punkt slut.

Nu finns det sådana grova anklagelser i Svenska Akademiens närhet sedan länge. En del av de misstänkta övergreppen sägs dessutom ha inträffat på en klubb som drivs av ledamotens anklagade man. En klubb där även ledamoten är involverad. En klubb som varje år fått 126 000 kronor i bidrag av Svenska Akademien.

Har man varit med och låtit det hända kanske man skamset bara ska låta juristerna göra utredningen i fred och tacka sin lyckliga stjärna för att Sara Danius tog tag i skiten.

Nej, då. Hon ska bort. Hon har anlitat jurister på fel sätt. Hon har inte låtit Akademien vara med och utreda sig själva.

Det är ju lite så där med en viss typ av män i gamla, cementerade maktstrukturer. De är duktiga på något och då blir de per automatik duktiga på precis…allt! Inte bara ämnet som de är duktiga i.  

Så Sara Danius begår en synd som Svenska Akademien uppenbarligen tycker är mer angelägen än misstänkta sexbrott. Hon tar plats. Hon är för mycket. Hon fattar beslut i sin roll som ständig sekreterare. Hon skojar och har ett alter ego med annan dialekt som säger knasiga saker för att lätta upp stämningen. Hon får gå. Katarina Frostenson går också.

Misstänkta sexövergrepp från en man. Andra män som inte gör något. Kvinnan som tar tag i det får gå. Kvinnan som är gift med den anklagade får gå.

Det är bilden av Sverige i världen. Det är bilden av Nobelpriset i världen.

Kvar sitter åtta män och tre kvinnor tillsammans med sju tomma stolar i Svenska Akademien. Medelåldern på männen är förövrigt 76 år.

Bilden av en yngre kvinna som ständig sekreterare byts ut mot en man. Hoppas det är okej att le en smula åt att vi har en tillförordnad ständig sekreterare. Jag sitter ändå på jobbet och det är inte särskilt upplyftande för andra om jag skulle börja gråta. Men sorgligt är det. Riktigt sorgligt.

Men så här ser det ut i Sverige fredagen den 13 april nådens digitala och jämställda år 2018.

Det är lika bra att hela världen ser på.

De här människorna är utvalda att representera oss med sitt snille och sin smak och förvalta Nobelpriset i litteratur.

Och det här är vad de gav tillbaka.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.