Tillbaka

Konsulter granskar leveranskedjan

1997-05-16
av SvB
Nu ska den bli av - en grundlig genomgång av den brittiska bokbranschens leveranskedja.

Både Publishers Association och Booksellers Association, samt W H Smith, ställer sig bakom granskningen, som kan påbörjas inom ett halvår och beräknas kosta drygt tre miljoner kronor. Tony Faber, vd på Faber & Faber, och Joe Sinyor, vd på Dillons kommer enligt The Bookseller att ingå i den expertgrupp som leder arbetet.
    - Undersökningen kommer att gå igenom bästa och sämsta tillvägagångssätt och göra jämförelser både inom och utom branschen. Syftet är att finna effektivare och mindre kostnadskrävande vägar för distributionen, säger Trevor Glover, bokförläggarnas orförande.
    Granskningen, som kommer att utföras med hjälp av externa konsulter, kommer att innefatta allt från elektronisk dataöverföring, on-demand köp, elektronisk leverans, informationsflöden, ordergången och returer till de små leverantörernas och förlagens roller jämfört med de stora aktörernas dito.
    Kritikerna anser att förbättringar endast kan åstadkommas genom förhandlingar mellan de största aktörerna på marknaden.
    Glover erkänner att det finns kommersiella hinder och intressen som kan tänkas vilja påverka utgången av en sådan här granskning. Han hävdar dock att chansen att få fram konstruktiva förändringar är större nu eftersom de båda föreningarna agerar gemensamt. Andra skeptiker menar att tidsplanen på två till fem år är för lång, eftersom problemen är akuta.
    Förhoppningarna på projektet är emellertid stora. "Det här är vår chans", tror Biblios vd Tony Wagstaff.
    Förläggareföreningen tror att branschen kommer att kunna minimera leveranskedjans kostnader med cirka 30 procent. (För den som vill studera redan befintliga förslag, se The Bookseller, 25 april, sidan 18.)

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.