Tillbaka

Kraft & Kultur utan kultur

2012-02-24
av Lasse Winkler
Elbolaget Kraft & Kultur lägger med omedelbar verkan ner förlag, magasin och bokhandel. Dessutom ser de över Lycknis, Selects och magasinet Äventyrs verksamhet.

har inte råd i dag att driva den breda kultursatsning som varit Kraft & Kulturs signum, säger tillförordnade vd:n Jan Johnsen.
Nedläggningarna är ett resultat av att Kraft & Kultur före jul upptäckte en kassabrist på 1,8 miljarder vilket lett till en förundersökning om misstänkt räkenskapsbrott.
Förlaget Voltaire och tidskriften med samma namn läggs ner liksom bokhandeln i Eskilstuna och kultur­butiken.se.
– Vi har, fortsätter Jan Johnsen, en lång räcka kontrakt med översättare, författare, tryckerier och andra som vi nu ser över och löser upp.
Norskägda Kraft & Kultur har profi­lerat sig som en eldistributör med kulturprofil med en växande förlags- och sponsorverksamhet, tidnings­satsningar, näthandel och köp av Select som distribuerar böcker och film i olika format.
Tanken är att Kraft & Kultur säljer de rättigheter och översättningar som man hittar köpare till, övriga löser man upp i samförstånd med aktuella motparter.
Kvar finns nätbokhandeln Lycknis, magasinet Äventyr och distributören Select. Man letar nya ägare till Äventyr och ser även över sitt ägande i de två andra verksamheterna.
Om eller när de säljs är inte bestämt men frågan är uppe till diskussion.
Lycknis behöver ses över och göras lönsamt medan Select, som är ett självständigt bolag, har haft ett par bra år.
I synnerhet i fjol då omsättningen ökade markant.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.