Tillbaka

Kraftiga nerskärningar på Libris

2018-09-20
av Kalle Laxgård
Jennie Sjöström.
Foto: Pressbild

Förlaget går från åtta anställda till två. Även vd och förlagschefen Jennie Sjöström lämnar.

–Det här är ett beslut som jag inte kan ställa mig bakom, säger hon.

Bakom nerskärningarna står Libris norska ägare, mediekoncernen Mentor Medier.

Beskedet blev officiellt under torsdagen.

Nerdragningarna innebär att endast två av dagens åtta medarbetare kommer att behålla jobbet. Som en konsekvens av Mentor Mediers beslut lämnar även Libris vd och förlagschef Jennie Sjöström sin post.

– Libris är ett fantastiskt förlag, med kompetenta kollegor, starka författare och med en unik röst i samhället. Men det här är ett beslut som jag inte kan ställa mig bakom, det fanns andra vägar att gå, säger hon i ett pressmeddelande.

MBL-förhandlingar om uppsägningarna har inletts.

Libris grundades 1952 och ger ut böcker inom såväl skön-, fack- som barnlitteratur.

Enligt pressmeddelandet menar Mentor Mediers koncernchef, tillika Libris ordförande, Per Magne Tveiten, att ”modellen kommer att bli bärkraftig för att säkra Libris framtid".

De senaste åren har företagets omsättning fallit kraftigt. På fem år har försäljningen minskat från drygt 24 miljoner kronor till 15 i fjol. Då landade förlusten på 2,2 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.