Tillbaka

Kräver att Zarakolu inte utlämnas till Turkiet

2022-07-08
av Kalle Laxgård
Peter Kraus vom Cleff. Arkivbild Franfurtmässan.
Foto: Luke Wehner / SvB

Flera internationella branschorganisationer kräver att Sverige skyddar turkar i exil från utlämning i samband med Natosamtalen – inte minst den turkiske förläggaren Ragip Zarakolu.

– Bara att Turkiet har sagt det här är tillräckligt illa, säger Thomas Koch till SvB.

Ett av Turkiets krav för att släppa in Sverige och Finland i Nato är länderna ska lämna ut personer som Turkiet uppfattar som möjliga terrorister.

Bland namnen på den listan finns Ragip Zarakolu, mångårigt verksam journalist, förläggare och människorättsaktivist. 2013 kom han till Sverige som fristadsförfattare och är även hedersmedlem i Svenska Pen, som hyllar hans kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Tidigare i veckan uttalade Internationella förläggarföreningen (IPA) sin oro för situationen och uppmanade Sverige att värna Ragip Zarakolus frihet. Nu fördömer även Frankfurter Buchmesse och den tyska förläggar- och bokhandlarföreningen (Börsenverein) Turkiets försök att få Ragip Zarakolu utlämnad. Samtidigt uppmanar de Sverige och Finland att inte ge med sig.

I ett pressutskick säger Börsenvereins vd Peter Kraus vom Cleff att en utlämning till förmån för inträde i Nato skulle vara oansvarigt både ut ett juridiskt och humanitärt perspektiv.

– Den turkiska regeringen har slagit ner på personer som Zarakolu i decennier. Zarakolu har fängslats ett flertal gånger på grund av sin övertygelse för yttrandefrihet och hans böcker har förbjudits.

Ragip Zarakolu är grundare av förlaget Belge och har gett ut böcker i Turkiet i över 30 år. Han har varit ordförande för Internationella förläggarföreningens tryckfrihetskommitté och mottagit föreningens eget tryckfrihetspris, Pix Voltaire. Genom åren har över 45 rättsprocesser drivits mot honom i Turkiet och senast 2019 begärde landet honom utlämnad från Sverige. Ärendet avslogs av Högsta domstolen.

I samband med Natoförhandlingarna har Turkiet pekat ut honom PKK-anhängare och terrorist.

Att den tyska förläggar- och bokhandlarföreningen engagerar sig i Zarakolus fall är en självklarhet, menar Thomas Koch, kommunikationschef på Börsenverein.

– Yttrandefrihet är väldigt viktigt för oss. Vi ser våra kollegor runt om i världen, och under många år kom Ragip Zarakolu till Frankfurt Book Fair. Han är en välkänd förläggare här. För några år sedan kunde han inte komma eftersom Turkiet inte lät honom lämna landet. Så det här är ett speciellt fall för oss, säger han till SvB.

Enligt Thomas Koch har Börsenverein och Frankfurtmässan haft kontakt med IPA och Svenska förläggareföreningen i frågan.

– Generellt när vi ser att förläggare och bokfolk utsätts för censur eller förföljelse vill vi visa solidaritet. Det vi kan göra i det här fallet är att öka medvetenheten om det och att vädja till ansvariga politiker att hantera det på ett sätt som respekterar yttrandefriheten och Ragip Zarakolus och de andra på listans liv, säger Thomas Koch.

Risken för att Ragip Zarakolu ska utlämnas kan de inte bedöma, menar han.

– Men bara att Turkiet har sagt det här är tillräckligt illa.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.