Tillbaka

Krigar om europeiska rättigheter efter Brexit

2019-03-12
av Per PeKå Englund
Foto: PeKå Englund

LONDON. Brexit gör jobbet svårare för Storbritanniens litterära agenter och förlag. Nu kommer amerikanska förlag att kriga om de engelskspråkiga rättigheterna i Europa mer offensivt.

Will Francis på Janklow & Nesbit, en av världens största litterära agenturer, berättar för Bookseller att marknaden för engelskspråkiga rättigheter i Europa ”verkligen har blivit lite av ett slagfält”.

– Jag har hört att det finns en osäkerhet från förläggarnas sida när det gäller Brexit och icke-exklusiva rättigheter i Europa, säger han. Jag hade nyligen ett fall med två förläggare, en brittisk och en amerikansk, där de fajtades om icke-exklusiv access på den europeiska marknaden.

En annan litterär agent som vill vara anonym säger så här om de amerikanska förläggarna till Bookseller:

– Det märks till hundra procent att de försöker inkludera Europa. Vi har verkligen lagt märke till det under det senaste året.

Det var Simon & Schusters vd, Carolyn Reidy, som initierade den nya hållningen på Bokmässan i Frankfurt 2017, efter Brexit-omröstningen, och sa att spelplanen skulle ändras när ”argumentet britterna har använt för att roffa åt sig Europa som en exklusiv marknad inte längre finns kvar.”

Elisabet Brännström jobbade som litterär agent i London åtta år innan hon värvades av Bonnierförlagen. Sedan 2013 är hon chef för Bonnier Rights och hon tror att amerikanska och brittiska förlag kommer slåss om de europeiska rättigheterna.

– Vi hade ett fall nyligen där ett brittisk förlag förhandlade till sig en exklusiv tillgång till export i Europa, så det är på gång. Jag har inte haft amerikaner som insisterat på det än, men det tror jag vi får se mer av när Brexit gått igenom, säger Elisabet Brännström till Svensk Bokhandel.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.