Tillbaka

Kritik mot prissättningen

2018-10-08
av Emma Olsson
Premiärupplagan av Crimetime Göteborg summeras just nu.
Foto: SvB

Crimetime-passet såldes för 600 kronor – samtidigt som det gick utmärkt att komma in med vanlig entrébiljett.

Den första upplagan av Crimetime Göteborg summeras i skrivande stund. Krimförlag, författare och fans samlades i dämpad belysning inne i mässhallen. Hur många som köpte Crimetime-pass går ännu inte att säga, men affärsansvarige för Bokmässan, Tomas Belfrage, säger att det motsvarade förväntningarna.

SvB har tagit del av kritik mot prissättningen, och att det inte framgick tydligt att det räckte med vanlig dagsbiljett för att komma in på området. Då ingick scensamtal och boksigneringar.

Festivalpasset, för lördagen och söndagen, kostade 600 kronor, vilket gav inträde till Bokmässan och till seminarierna, samt möjligheten att köpa biljett till något av de två extraevenemang som arrangerades under Crimetime-paraplyet.

Men det gick även att ta del av scenframträdanden och boksignering på en vanlig entrébiljett, och alla Crimetime-seminarier inkluderades i det ordinarie seminariepasset.

– Vi tänkte att vi presenterade Crimetime som sin egen händelse, med ett förmånligt pris på en tvådagarsfestival. Skulle man köpa allt enskilt, så skulle det bli en avsevärt högre kostnad, säger Tomas Belfrage, affärsansvarig för Bokmässan.
Flytten till Göteborg från Visby har inte genererat några större uppror.
– Deckarförfattare är väldigt lästa och många har en jättestor publik, tidigare på Bokmässan har de inte riktigt kommit till sin rätt. Det var en tydligare fokus på krim än under tidigare år, säger Susanna Romanus, förläggare på Bonnier Bookery, som var på plats både som moderator och som besökare.

Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co, var först skeptisk till flytten.

– Det kändes som de skulle lägga ner, fast de inte ville säga att de skulle lägga ner. Men jag har hört att var ganska lyckat.

Programansvariga Karin Linge Nordh vill inte göra några jämförelser med tidigare års Crimetime Visby, men är nöjd med resultatet – både vad gäller antalet besökare och atmosfär.

– De hade verkligen lyckats göra en ganska steril miljö både inbjudande och härlig, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.