Tillbaka

Kritikerpriset Lagercrantzen till Liljestrand

2019-02-04
av Emma Olsson
Jens Liljestrand får Lagercrantzen
Foto: Fredrik Hjertling

Bonnierförfattaren och journalisten Jens Liljestrand får DN Kulturs kritikerpris Lagercrantzen, på 20 000 kronor.

Priset delas ut till en kulturjournalist ”med intellektuell bredd och stilistisk spets”. 

Jens Liljestrand belönas för att ”inget mänskligt är denne kulturjournalist främmande. Med lustfylld stil och ständigt uppdaterad bildning följer han tidens verk och fenomen, om det så är klassiska folkhemshjältar som Vilhelm Moberg eller den nya klickokratins aristokrater”. 

Litteraturkritiken får allt mindre plats i dagspressen, men Jens Liljestrand menar att den trots detta står stark.

– Däremot ställs högre krav på en kritiker i dag, det räcker inte med att vara beläst, kunnig och duktig skribent, utan krävs också ett temperament, ett stilistiskt uttryck, kanske rentav ett ärende, säger han till Expressen.

Jens Liljestrand var Augustprisnominerad för Vilhelm Moberg-biografin Mannen i skogen förra året. Han är verksam som redaktör och skribent på Expressens kulturredaktion.

Tidigare pristagare är bland annat Sara Danius och Lena Andersson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.