Tillbaka

Krympande bokförsäljning under lockdown

2020-11-16
av Matilda Källén
Foto: iStockphoto

Den totala bokförsäljningen i Storbritannien minskade under årets första hälft med 11 procent mot 2019 – trots ett uppsving för digitala format. 

Enligt siffror från den brittiska förläggareföreningen, Publishers Association, minskade de brittiska förlagens försäljning med 6 procent och uppgick till motsvarande cirka 17 miljarder kronor – jämfört med motsvarande cirka 19,5 miljarder kronor under de första sex månaderna 2019. Försäljningen av digitala format ökade visserligen, med 13 procent, men lyckades inte kompensera för de fysiska böckernas tapp på 17 procent, skriver Bookseller. För förlagens största tapp, på 31 procent, stod läromedelsböcker. 

Även konsumentförsäljningen minskade under perioden, med 6 procent mot 2019. Kategorin skönlitteratur ökade med 13 procent, medan facklitteratur och barnlitteratur minskade med 16 respektive 7 procent. De fysiska böckerna stod för tappet – med undantag för inbunden skönlitteratur – medan konsumenternas köp av digitala böcker ökade med 25 procent. Framför allt ökade försäljningen av ljudböcker (47 procent) och digitala barnböcker (50 procent).

– Siffrorna visar att de brittiska läsarna återvände till skönlitteratur under lockdown, att de vände sig till romaner för underhållning, eskapism och stöd under årets sex första månader. Medan det är uppmuntrande att böcker har fortsatt att nå läsarna ... har det uppenbarligen varit en svår period för bokhandlarna, som är viktiga för vår industris hälsa, säger Stephen Lotinga, vd för Publishers Association, i ett uttalande. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.