Tillbaka

Kunderna vill rädda Rönnells

2018-06-08
av Kalle Laxgård
Rönnells.
Foto: Ola Kjelbye

Det klassiska antikvariatet Rönnells har ekonomiska problem och ägarna har öppnat för att utvärdera verksamhetens framtid.

Nu har en privat insamling startats för att rädda antikvariatet.

I mitten av maj gick Hedengrens bokhandel vid Stureplan ut till allmänheten och bad om hjälp för att kunna finnas kvar även i höst.

För några dagar sedan gjorde Rönnells antikvariat, några kvarter därifrån, samma sak.

I en kort text på sin hemsida förklarade Rönnells att man, trots uppskattning, acceptabel hyra och låga omkostnader har svårt att få verksamheten att gå ihop. De som läste ombads antingen att köpa mer böcker eller swisha ett bidrag.

Nu har även ett privat initiativ tagits till en insamling för att Rönnells ska finnas kvar.

– Det är uppmuntrande att det finns folk som bryr sig om oss och vill att vi ska finnas kvar, säger Pontus Soldén på Rönnells.

Målet i insamlingen som görs via Facebook är satt till 100 000 kronor och hittills har nära 24 000 kronor samlats in. På frågan om vad pengarna skulle betyda svarar Pontus Soldén:

– I nuläget skulle de betyda väldigt mycket eftersom vi har likvida problem. Det skulle betyda ett andrum. Händerna runt halsen lättar lite.

Han är dock noga med att påpeka att det krävs en långsiktig lösning för att Rönnells ska kunna ligga kvar på samma adress det startades på 1929 även i framtiden.

– Verksamheten funkar på många sätt väldigt bra men vi drar in för lite pengar. Det är inte gratis att vara här, vi behöver vara rätt många, så vi har stora fasta utgifter och blir därför väldigt känsliga. Vi ligger alltid på marginalen. Vi måste hitta något som funkar över tid, säger Pontus Soldén.

I och med att internet gjort antikvariska böcker tillgängliga har priserna gått ner, närmare hälften på tio år enligt Pontus Soldén. För att kontra har Rönnells satsat allt mer på kulturevenemang och säljer även själva via nätet.

Vad krävs för att Rönnells ska finnas kvar även i framtiden?

– Det bästa vore ju om folk köper mer böcker. Men det är klart, om vi skulle få in en finansiär eller delägare med ekonomisk trygghet skulle det borga för att vi finns kvar. Framför allt skulle vi kunna satsa på att göra saker ännu bättre och rimligtvis skulle vi sälja mer då också.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.