Tillbaka

”Kunskap är socialt”

2021-01-04
av Matilda Källén
Foto: Christer Sturmark

2020 I BACKSPEGELN. Martina Stenström, förlagschef på Fri Tanke, blickar tillbaka på ett år där mötena med läsarna saknats, men vetenskapens betydelse stärkts.
 

Vid sidan av covid-19, vilken är årets branschhändelse?
– Att bokmässan blev inställd för första gången på 35 år och ställde om till digitala samtal. Det är en viktig mötesplats och ett unikt forum för att prata läsning och litteratur. Det är en förlust att inte ha kunnat träffa den läsande allmänheten. 

Hur har corona påverkat ditt jobb?
– Fri Tanke har under de senaste åren arrangerat hundratals events för att kommunicera de idéer våra böcker behandlar. Alltifrån mindre salonger på jazzklubben Fasching till stora vetenskapssymposier på Cirkus. Vi flyttade in på Hasselbacken på Djurgården innan jul 2019 med tanken att göra ännu fler aktiviteter 2020. Året har i stället präglats av ett omställningsarbete från fysiska möten till digitala. Hur når vi vår publik om vi inte kan bjuda in dem till scensamtal på plats? 

Vilken händelse har gjort dig gladast under året?
– Vår ambition är att popularisera vetenskap och tillgängliggöra ny forskning. 2020 har visat vilken praktisk betydelse forskningen har i våra liv, det är smått otroligt att vi fått flera fungerande vacciner mot covid-19 på mindre än ett år. Vi har fått inblick i vetenskapens verkstad och kan ana ett ökat förtroende för expertis. Det tillsammans med att fake news-maskinen Donald Trump flyttar ut från Vita Huset ger gott hopp inför 2021!

Vilken var årets flopp?
– Definitivt att vi inte kunnat möta vår publik. Det ger så mycket energi att träffa läsare och prata böcker. Kunskap är socialt, de bästa idéerna föds i dialog med andra.

Vad kommer att känneteckna branschåret 2021?
– Förhoppningsvis en successiv återgång till det normala efter att vaccineringen tagit fart. Men så klart också en omställning till det digitala, både i det redaktionella arbetet och i formaten.
 
Vilken är årets bästa bok?
– Ur vår egen utgivning Ted Chiangs Berättelser om ditt liv. En av samtidens mest intressanta science fiction-författare som gestaltar den hårfina gränsen mellan vetenskap och fiktion. Framtiden är redan här! Från andra förlag kan jag varmt rekommendera Agneta Pleijels Dubbelporträtt.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.