Tillbaka

Kvinnlig majoritet bland årets debutanter

2019-11-04
av TT/Litteratur
Upphovspersonerna till 15 av 21 nominerade till årets Augustpriser är kvinnor.
Foto: Anders Wiklund/TT

72 procent av årets skönlitterära debutanter är kvinnor, skriver Dagens Nyheter , och bland de nominerade till de tre Augustpriserna är mer än 70 procent av titlarna skrivna av kvinnor.

De skönlitterära debutanterna på Albert Bonniers förlag uppvisar samma mönster: mellan 2016 och 2020 är 23 debutanter kvinnor och 10 män, och även Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts har en stark känsla av att de kvinnliga debutanterna blivit fler, även om han inte har någon statistik för de senaste åren.

Det har däremot Henrik Fürst, forskare på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Han har studerat könsfördelningen på debutanterna sedan 1997, och även om 72 procent av dem i år är kvinnor, tycker han att det är för tidigt att tala om ett bestående mönster. Under 2013 och 2014 var de debuterande kvinnorna dubbelt så många som männen, men 2015 till 2017 var könsfördelningen jämnare.

Jag tror det är för tidigt att uttala sig om ett skifte. Det har varit vissa toppar vissa år, absolut. Men statistiken över tid vittnar fortfarande om att det är ungefär lika många män som kvinnor som debuterar, säger han till DN.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.