Tillbaka

Kvinnliga debutanter dominerar

2019-01-07
av Kalle Laxgård
Tharaniga Rajah debuterade med Det er lenge til skumring på förlaget Samlaget i fjol.
Foto: Oda Berby

Allt fler norska kvinnor skriver böcker. I fjol var hela tre av fyra skönlitterära debutanter i landet kvinnor.

För att få fram siffran har tidningen Klassekampen gått igenom utgivningskataloger från de fem största skönlitterära norska förlagen, inklusive dotterförlag.

Sammanställningen visar att av de sammanlagt 31 debutanterna var 23 kvinnor. Hos Cappelen Damm, landets största förlag, var samtliga sju skönlitterära debutanter just kvinnor.

Resultatet är en fortsättning på längre trend.

För att visa utvecklingen har Klassekampen sökt efter motsvarande genomgångar längre tillbaka i tiden. En undersökning i Morgenbladet visar att andelen kvinnliga debutanter under perioden 1980–2003 låg stadigt runt 38 procent. Och enligt statistik från den norska författarföreningens föreningen har de manliga debutanterna inte dominerat utgivningslistorna sedan 2011. 2017 låg siffran för kvinnor på 62 procent.

En av de som debuterade i fjol är Tharaniga Rajah. Hon tror att statistiken visar resultatet av en våg av feminism.

– Kvinnor har ett helt annat oberoende och en annan ekonomi i dag än för 50 år sedan, vilket ger dem en större möjlighet till att exempelvis skriva, säger hon till Klassekampen.

När Ingeri Engelstad, förlagschef på Oktober, började i branschen 1998 uppgick andelen män på författarlistorna till omkring två tredjedelar. De senaste åren har debutantlistorna ofta bara innehållit kvinnor – ett problem menar hon, då man riskerar att missa viktiga perspektiv.

Ingeri Engelstad har själv frågat sig varför de unga manliga författarna blivit färre. Samtidigt menar hon att man inte ska stirra sig blind på kön.

– Det är inte hållbart att skapa generaliserande uttalanden om litteratur utifrån vilket kön det är som skriver. Jag ser en vilja till att testa och experimentera i litteraturen i dag, oavsett om den är skriven av män eller kvinnor, säger hon till Klassekampen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.