Tillbaka

Kvinnor dominerar ljudbokspris

2010-06-08
av Sara Djurberg
Foto: Yvonne Hirdman, författare och uppläsare
En komisk skröna, en Nobelpristagare och en rocklegendar finns på den korta listan för Iris ljudbokspris som delas ut i höst. Och listan domineras av kvinnor. Bland sju titlar finns bara en manlig författare.

Det är ett startfält med vitt skilda bidrag. Debutanten Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, inläst av Björn Granath (Piratförlaget), tävlar mot Nobelpristagaren Herta Müllers Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv, inläst av Irene Lindh (Bonnier Audio). Patti Smiths självbiografi Just kids (Earbooks), inläst av Marika Lagercrantz, och den kontroversiella romanen Medinas Juvel av Sherry Jones, inläst Anna Maria Käll, finns också på listan.

I år är sex av sju nominerade bidrag skrivna av kvinnor, och fem är inlästa av kvinnor, medan männen 2009 dominerade både bland författare och uppläsare.

– Vi ändrade nomineringsprocessen i år eftersom det blev som det blev förra året. I år har jurymedlemmarna först poängsatt bidragen och sedan har man diskuterat sig fram till de sju bästa bidragen utifrån de tio som fick högst betyg. Det gjorde att det blev en bättre blandning, inte bara könsmässigt. Förra året skedde urvalet helt genom poängsättning, säger Annika Collin, informationschef för Irisgruppen.

Iris ljudbokspris delas i år ut för andra gången på Bok & Bibliotek i Göteborg i september. Vinnaren får ett ”talande konstverk” och 50 000 kronor, som delas mellan författare och uppläsare.

Bland 44 inskickade bidrag från förlagen har en nomineringsjury valt ut sju ljudböcker. Juryn bedömer ljudboksupplevelsen som helhet: uppläsarens tolkning och inläsning väger lika tungt som textens kvalitet.

Nu ska en vinnarjury, bestående av bland andra Morgan Alling, Ulf Elving och Amelia Adamo, ägna sommaren åt att utse vinnaren. Förra året gick priset till PO Enquist för Ett annat liv, som han själv läst in.

De nominerade bidragen:

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman, författaruppläsning (Ordfront Ljud)

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, uppläsare Björn Granath (Piratförlaget)

I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv av Herta Müller, uppläsare Irene Lindh, översättare Karin Löfdahl (Bonnier Audio)

Just kids av Patti Smith, uppläsare Marika Lagercranz, översättare Ulla Danielsson (Earbooks)

Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda, uppläsare Anders Ekborg, översättare Maria Björkman (Bonnier Audio)

Medinas Juvel av Sherry Jones, uppläsare Anna Maria Käll, översättare Lisbet Holst (Earbooks)

Sånt man bara säger av Helena von Zweigbergk, författaruppläsning (Norstedts)

Lyssna på smakprov ur böckerna:

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.