Tillbaka

Låga löner för bokhandelsanställda

1997-09-19
av SvB
Majoriteten av de bokhandelsanställda i de stora kedjorna tjänar mindre än den av brittiska handelskonsortiet förutspådda minimilönen, enligt en nyligen publicerad rapport: Pay in Book Retailing.

lönen är i ett flertal av de stora bokhandelskedjorna så låg som 3,63 pund. Att jämföras med en allmän minimitaxa på 4,50 pund (cirka 55:50 kr). Enligt rapporten varierar lönenivån mellan kedjorna starkt. Lägsta timlön på John Menzies är 3,69 p, 3,73 hos Blackwells och 3,76 hos W H Smith. Student Bookshop och Books Etc. betalar däremot mer än 5 pund i timmen.
    Nyanställda har det allra tuffast; i ett flertal bokhandlar får de inte minimilönen förrän de klarat av en tre månader lång "installationsperiod".
    Lokala variationer förekommer dessutom beroende på bokhandelns läge. Dillons betalar 5,2 pund till Londonbor, även om bokhandelsanställda i huvudstadens ytterområden får nöja sig med 4,55 pund. Såvida de inte får anställning i någon av West End-butikerna - där ligger timlönen på 5,61 pund.
    Vid senaste lönerevisionen erhöll de flesta bokhandelsanställda en löneökning på mellan tre och fyra procent, vilket ligger i nivå med löneökningen i övrig detaljhandel. Bonuslöner finns det enligt rapporten många olika varianter av. Dillons betalar en månatlig försäljningsbaserad bonus samt en bonus baserad på den årliga vinsten, maximalt 1 800 pund per år.
    Hammicks betalar upp till 25 procent av lönen i en månatlig bonus, baserad på de anställdas gemensamma kraftansträngning. John Menzies lägger 20 procent av varje bokhandels månatliga vinst i en samlad pott, som sedan delas upp bland de anställda enligt varierande kriteria.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.