Tillbaka

Lämnar Max Ström

2018-01-18
av Philip Wallin
Marika Stolpe startar nytt eget förlag.
Foto: Privat

Efter 23 år lämnar vd:n och förlagschefen Marika Stolpe förlaget som hon grundade. Nu börjar hon om och startar egna Bokförlaget Stolpe.

– Jag saknar entreprenörskapet som lätt går förlorat i det stora sammanhanget, säger hon.

1994 startade Marika Stolpe och maken Jeppe Wikström förlaget Max Ström som nischade in sig på fotoböcker. Förlaget är i dag helägt av Bonnierförlagen och har tolv anställda. 

Men det är nybyggarandan och entreprenörskapet som Marika Stolpe saknat mest, säger hon. Därför bryter hon sig nu loss från Max Ström och startar det egna, Bokförlaget Stolpe. 

– Att arbeta inom Bonnierförlagen är fantastiskt med deras stora resurser. En enormt kraftfull partner att ha i ryggen. Men det blev en rutinmässig skillnad när vi blev helägda. Man kan lätt fastna i administrativa rapporteringar. Jag saknar närheten till kreativiteten i det lilla företaget. Jag tror absolut att man behöver de stora förlagen, men de små uppstickarna behövs också. Både byråkrater och entreprenörer, säger hon. 

Vad händer med Max Ström nu? 

– Det fortsätter som tidigare i helägd regi av Bonniers. 

Kommer Jeppe Wikström jobba kvar? 

– Det förutsätter jag. 

Vad säger han när du slutar? 

– Det kan jag inte uttala mig om. Och min son, som är 34 år, han jobbar också kvar där. Vi tre har jobbat tillsammans under alla år. 

Vad kommer skilja ditt nya förlag, rent utgivarmässigt, från Max Ström? 

– Egentligen ingenting mer än att jag även kommer att ge ut skönlitterära böcker. Men till en början kommer jag fortsätta att göra böcker som drivs av berättelser med bild. Jag har mycket kunskap efter 23 år, om bokens format och berättandet i bild. Det är min stora kompetens förutom mediebearbetning, distribution och förlagsbranschen. En ordlös kunskap som man bara kan förvärva genom att göra något under väldigt lång tid. 

Ni blir konkurrenter nu.

– Jag uppfattar det som att Max Ström har varit ensamma om den här nischen i Sverige. Men jag uppfattar det inte som att marknaden är för liten för att jag ska kunna fortsätta göra den typen av böcker. Nu blir vi två förlag som har den kompetensen. 

Är det något som oroar med att starta eget? 

– Jag vet av erfarenhet att man måste ha starka partners. Därför börjar jag, från 1 februari, som konsult åt Ax:son Johnsson stiftelsen för allmännyttiga ändamål där jag hjälper dem att se över sin bokproduktion och den är ganska omfattande, jag startar bokförlaget Stolpe i samband med det uppdraget. 

Kommer du sköta allt själv? 

– Jag tror jag kommer behöva ha ett par personer bredvid mig 100 procent, däremot kommer jag arbeta med frilansare istället för att ha en stor personalgrupp. Det här förlaget kan mycket väl bli större än vad Max Ström har varit. Men ett steg i taget.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.