Tillbaka

LÄSARDIETEN: Jack Werner

2018-05-04
Jack Werner är journalist och är aktuell med boken »Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå«.
Foto: Gabriel Liljevall

Jack Werner är journalist. Han gör populära Creepypoddeni P3 samt föreläser, författar krönikor och skriver främst om källkritik och sociala medier. Våren 2018 är han aktuell medboken »Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå«.

Senast köpta bok: Viralgranskarens handbok, ur författarna Linnéa Jonjons och Åsa Larssons händer på deras releasefest.

Därför köpte jag den: För att det är det enda raka när både de och jag nu äntligen fått ut våra böcker, som utvecklats parallellt med varandra och dessutom verkar kunna komplettera varandra ganska bra.

Läser just nu: Bronsåldersmordet av Jonathan Lindström och På lögnens väg av Ingemar Carlsson, böcker som har det gemensamt at tde handlar om källkritik men inte får det att märkas.

Läser helst: När jag egentligen borde göra något annat.

Den bok jag gett bort flest gånger i present: Antagligen Donna Tartts Den hemliga historien eller någon Kapuściński.

Antal olästa böcker på nattduksbordet: Tre – en samling av Tome & Janrys Spirou-utgåvor mellan 1984 och 1987, Norstedts Sveriges historia 13 000 f.Kr.–600 e.Kr., den enda historiska period som på riktigt intresserar mig, och Bernard Cornwells 1356.

Så är min bokhylla sorterad: Serier i en hylla, jobböcker i en annan och pocket längst upp. Referensverk utströdda över hela lägenheten.

Gör marginalanteckningar: Nästan alltid, utom i skönlitteratur där jag tycker att själva poängen är att möta en värld befriad från mina egna kommentarer.

Bokmärken eller hundöron: Hundöron.

Förhållande till fotnoter: Som mitt förhållande till chips före middag.

Omslag eller baksidestext: Baksidestext.

E-böcker eller papper: Papper.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Tyvärr lägga ner, även om jag tror jag hade kunnat utvecklas av att pressa mig igenom till slutet.

Den bok jag läst flest gånger: Don Rosas Farbror Joakims liv eller någon av Bengt af Klintbergs böcker.

Bästa platsen för läsning: På gräset, under molnen.

Bästa lästilltugget: I mina gamla Kalle Anka-tidningar finns det här och där runda, förtorkade fläckar. Det är där jag har tappat de örtsaltskryddade tomatskivor jag brukade äta på macka medan jag läste – mitt livs bästa lästilltugg.

Favoritbokhandel: Strand Book Store i New York.

Bok jag aldrig kommer att läsa: Sådana som lovar att de gör en mer framgångsrik, smart eller lycklig.

Jag har dåligt lässamvete angående: Att jag läser så lite och så långsamt.

En bok alla unga borde läsa: Carl Sagans Cosmos. Tillvaron är så oerhört mycket större än du.

Bokcirkel jag är medlem i: Ingen! Varför det? Du som läser detta, gör något åt saken.

Gör när jag lyssnar på ljudböcker: Cyklar, diskar, tvättar, källsorterar eller städar – kort och gott sysselsättningar hjärnan skriker av uttråkning av.

Författare jag skulle vilja/ha velat lära känna: Den tyska serietecknaren och relationsskildraren Ralf König.

Den bästa litterära resa jag gjort: Den återstår att göra – men Alex Garlands The Beach lyckades få till och med min stendöda pensionärssemestertillvaro på en grekisk ö att kännas äventyrlig.

Läser recensioner: Med stort intresse och viss avundsjuka.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.